"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα ψιλά γράμματα των τραπεζών που κρύβουν προνόμια

Του Αλεκου Λιδωρικη

Οι όροι και τα ψιλά γράμματα τα προβλέπουν, δεν υπάρχει όμως πάντα η τεχνολογική δυνατότητα να προσφερθούν αυτόματα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χάνουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ποσά που δεν είναι αμελητέα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός συμπιέζεται σημαντικά.

Πρόκειται για ορισμένα από τα προνόμια που δίνουν σε δικαιούχους τους οι μισθοδοτικοί λογαριασμοί των τραπεζών, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις εάν δεν τα διεκδικήσει ο ίδιος ο δικαιούχος δεν του προσφέρονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η ετήσια συνδρομή για την πιστωτική κάρτα συμπεριλαμβάνεται στον τελευταίο μηνιαίο λογαριασμό ορισμένων τραπεζών για το 2010, που έλαβαν ταχυδρομικά δικαιούχοι μισθοδοτικών λογαριασμών. Την ίδια όμως στιγμή στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων μισθοδοτικών λογαριασμών ο όρος είναι σαφής: δωρεάν ετήσια συνδρομή για όσο ο κάτοχος της κάρτας διατηρεί τον μισθοδοτικό ή συνταξιοδοτικό λογαριασμό του στην τράπεζα. Και επιπλέον η διευκόλυνση αυτή ισχύει όχι μόνον για το μισθωτό-κύριο μέλος αλλά και τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, καθώς και για τα προτεινόμενα μέλη της οικογένειάς του!

Η περίπτωση αυτή δεν είναι σπάνια και αφορά σημαντικό αριθμό κατόχων καρτών που επιβαρύνονται σε ετήσια βάση με συνδρομές πιστωτικής κάρτας που μπορούν να ξεκινούν από 30 ευρώ και να ξεπερνούν και τα 80, ανάλογα με την κάρτα. Εάν υπολογισθούν και οι συνδρομές που πληρώνουν μέλη της οικογένειας, η εξοικονόμηση θα ήταν σημαντική.

Οπως επισημαίνει διευθυντικό στέλεχος τράπεζας, αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις δικαιούχων μισθοδοτικών λογαριασμών πού είχαν ήδη την πιστωτική τους κάρτα στην τράπεζα πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεργασία της επιχείρησης που εργάζονται για την καταβολή τους μισθοδοτικού τους λογαριασμού. Δεν υπάρχουν ακόμη σε όλες τις τράπεζες τα πελατοκεντρικά συστήματα (CRM) εκείνα που να μπορούν να εντοπίζουν ποιοι πελάτες διατηρούν ταυτόχρονα μισθοδοτικό λογαριασμό και πιστωτική κάρτα και να διαγράφουν αυτόματα την ετήσια συνδρομή. Πρέπει ο ίδιος ο πελάτης να μας το ζητήσει και το ποσό της συνδρομής θα αντιλογισθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό, μας αναφέρει. Τι γίνεται όμως με τις συνδρομές που έχει πληρώσει όλα τα τελευταία χρόνια που διατηρεί το μισθοδοτικό λογαριασμό;

Στα προνόμια που προσφέρουν επίσης οι μισθοδοτικοί λογαριασμοί στους δικαιούχους τους είναι εκπτώσεις στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των δανείων σε σχέση με τα ισχύοντα στην αγορά. Ο καταναλωτές δεν χάνουν τίποτα να ελέγξουν εάν όντως τα επιτόκια έχουν προσαρμοστεί ανάλογα στις κάρτες τους και σε δάνεια που ενδεχομένως έχουν λάβει.

Ειδικά στις κάρτες υπάρχουν περιπτώσεις που τα επιτόκια εξακολουθούν να μην έχουν μειωθεί και αυτό μπορεί να συμβαίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα ο κάτοχος της να έχει χάσει την ευκαιρία να εξοικονομήσει χρήματα, που προβλέπονται στα ψιλά γράμματα.  

Επίσης τράπεζες προσφέρουν δωρεάν χρήση θυρίδας στους δικαιούχους μισθοδοτικών λογαριασμών. Μπορεί να αναγράφεται στους όρους, υπάρχουν όμως περιπτώσεις συναλλασσομένων που διατηρούν για χρόνια τραπεζικές θυρίδες και επίσης λογαριασμούς μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα, αλλά πληρώνουν ετήσια συνδρομή.

Καταθετικά προγράμματα
Στο ίδιο μήκος κύματος, τα νοικοκυριά στην αναζήτηση λύσεων για τις αποταμιεύσεις τους θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους των καταθετικών λογαριασμών και των προγραμμάτων που προσφέρονται. Θα πρέπει να αναζητούν το καθαρό ετήσιο επιτόκιο που προκύπτει, εάν είναι εγγυημένο για όλη την περίοδο ώστε να μπορούν να συγκρίνουν και να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. 

Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι:

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προσφορές επιτοκίων ισχύουν για νέα κεφάλαια και όχι για αυτά που ήδη έχουν στην τράπεζά τους.

Ενα υψηλό επιτόκιο, το οποία προβάλλεται με κεφαλαία γράμματα, ενδέχεται να είναι ο «κράχτης» και να αφορά μια μόνον μικρή περίοδο από τη συνολική και έτσι τελικά το καθαρό ετήσιο να είναι πιο χαμηλό.

Για να δοθεί το υψηλό επιτόκιο που προσφέρεται για ένα μέρος της καταθετικής περιόδου, σε αρκετές περιπτώσεις τίθενται προϋποθέσεις και αστερίσκοι, όπως για παράδειγμα να υπάρχει άλλος λογαριασμός Ταμιευτηρίου στην τράπεζα με ένα υπόλοιπο που ξεπερνά κάποιο ποσό, να ανοιχθεί κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω και της προσπάθειας των τραπεζών να προσελκύσουν καταθέσεις σε μια περίοδο που υπάρχει ζήτημα ρευστότητας θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες που με τη σωστή έρευνα μπορεί να ωφελήσουν το νοικοκυριά, αρκεί να αφιερώσουν χρόνο, ώστε να κερδίσουν σε χρήμα!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: