"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ακτιβίστρια ετων 85 !

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ

«Η ζωή μας τελειώνει όταν σιωπούμε για πράγματα που μας αφορούν» είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και αυτά τα λόγια επαλήθευσε μια 85χρονη Αμερικανίδα.

Είναι η Τζούλια Μποτέλο, μια συμπαθέστατη γριούλα που κέρδισε λίγες αράδες δημοσιότητας στα... περιθωριακά έντυπα στις ΗΠΑ, μια και τα mainstream δεν έκριναν σοβαρή την περίπτωσή της.

Η Μποτέλο συνελήφθη από αστυνομικούς (με πλήρη εξάρτυση) ως ταραχοποιός, επειδή παρεμπόδιζε την είσοδο τράπεζας στο κέντρο του Λος Αντζελες. Μαζί με άλλους 22 νεαρότερους συμπολίτες της, η Μποτέλο έκανε καθιστική διαμαρτυρία στα σκαλιά της Chase Bank, επειδή, αν και πλήρωνε τα γραμμάτιά της, η τράπεζα είχε προχωρήσει στη διαδικασία έξωσής της και κατάσχεσης του σπιτιού της. 
«Οι Αμερικανοί παίρνουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι καθημερινά σε όλη τη χώρα» ανέφερε σε σχετικό κείμενο η οργάνωση Ενωση Υπερασπιστών Κατοικιών, που είχε οργανώσει την καθιστική διαμαρτυρία, στην οποία πήγε η Τζούλια Μποτέλο.

Και δεν ήταν η πρώτη της φορά. Πριν από 10 χρόνια είχε διαπιστώσει τη δύναμη της «φωνής» της όταν απαίτησε από την κοινότητά της να βάλει φώτα στους δρόμους. Τότε, η Μποτέλο είχε τραυματιστεί από πτώση, ενώ βάδιζε τη νύχτα στους μη φωτιζόμενους δρόμους της γειτονιάς της. Μετά τη διαμαρτυρία της «οι δρόμοι μας φωτίζονται ανελλιπώς» σχολίασε η ίδια στη διάρκεια συνομιλίας με ανθρώπους που έσπευσαν να της συμπαρασταθούν κατά τη σύλληψή της.

Η υπόθεση της 85χρονης έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την αναλγησία των τραπεζών, αλλά και την κυβερνητική «αδυναμία να θεραπεύσει τα συστημικά προβλήματα της οικονομίας», κατά την κυνική παραδοχή του υπουργείου Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης. Η Μποτέλο είχε ενταχθεί στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Εφικτών Οικιστικών Τροποποιήσεων (ΗΑΜΡ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία επιτροπής του Κογκρέσου. Στόχος του ΗΑΜΡ είναι να αποφευχθούν οι κατασχέσεις μόλις 800.000 σπιτιών από τον αρχικό στόχο προστασίας τεσσάρων εκατομμυρίων σπιτιών, που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών.

«Αν είμαστε ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι. Γι' αυτό, δεν φοβάμαι να μιλήσω και να ζητήσω καλύτερη ζωή στην κοινότητά μας» είπε η γιαγιά-Μποτέλο, κάνοντας πολλούς να κοκκινίσουν από ντροπή -όχι από το θέαμα της σύλληψής της, αλλά από τη σιωπή τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: