Η Ευρώπη θέλει όρια για τη Google
Απο την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
Σε ένα συνέδριο που παρακολουθήσαμε πρόσφατα, κάποιος ομιλητής θέλοντας να αποτυπώσει σε μια εικόνα τη διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του Ιντερνετ, είχε διαλέξει ένα σκίτσο που έδειχνε έναν ορμητικό καουμπόι πάνω σε άλογο, που έσερνε με το ζόρι πίσω του έναν σκύλο.
Ο καουμπόι ήταν οι ΗΠΑ και ο σκύλος η Ευρώπη.
Οι παριστάμενοι γέλασαν αυθόρμητα. Το σκίτσο δεν αδικούσε μάλλον κανέναν. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι κυρίαρχη στην ανάπτυξη του Ιστού και, ως τέτοια, επιβάλλει τους όρους της. Να, όμως, που και η δική μας πλευρά αρχίζει να σηκώνει κεφάλι. Το πόσο ψηλά την παίρνει να το σηκώσει, είναι ένα άλλο θέμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι θεσμοί δοκιμάζουν μια λιγότερο παθητική προσαρμογή στις νέες συνθήκες που σαρωτικά επιβάλλει η τεχνολογική επανάσταση που βιώνουμε.
Κάπως έτσι μπορεί να εκληφθεί και η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας έκθεσης (http://blo.gr/3vy) της Επιτροπής Σοφών για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτήν περιλαμβάνονται συστάσεις για το πώς μπορούν να ψηφιοποιηθούν και να διατεθούν στο Διαδίκτυο έργα που καλύπτονται από δικαιώματα δημιουργού. Προωθείται, επίσης, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (europeana.eu) που ήδη διαθέτει δωρεάν 15 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα μουσειακά αντικείμενα.
Ενα μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει με τα «ορφανά» έργα, που δεν προστατεύονται από copyright ή με αυτά που έχουν σταματήσει να εκδίδονται. Μια ανεπιτυχής διαχείριση τέτοιων εκκρεμοτήτων μπορεί να δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα του 20ού αιώνα», μια περίοδο της οποίας τα έργα θα απουσιάζουν από το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Το κόστος της ψηφιοποίησης δημόσιων πολιτιστικών ιδρυμάτων προτείνεται να γίνει με συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτών, κατά προτίμηση Ευρωπαίων. Στο μεταξύ, βέβαια, η αμερικανική Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει πάνω από 15 εκατομμύρια βιβλία, θέτοντας περιθώριο εμπορικής εκμετάλλευσης τα 15 χρόνια. Η Ε.Ε. αντιπροτείνει τώρα 7 και αναμένεται η αντίδραση της εταιρείας.
Συστάσεις Επιτροπής Σοφών:
1 Οι συνεργασίες δημόσιων πολιτιστικών ιδρυμάτων με ιδιώτες πρέπει να γίνονται υπό όρους:
α) Οι όροι της μεταξύ τους συμφωνίας πρέπει να δημοσιοποιούνται.
β) Το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο πρέπει να διατίθεται δωρεάν στο κοινό όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.
γ) Οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να παρέχουν στα πολιτιστικά ιδρύματα ψηφιοποιημένα αρχεία της ίδιας ποιότητας με αυτά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι.
2 Το μέγιστο διάστημα προνομιακής χρήσης ή προνομιακής εκμετάλλευσης του ψηφιοποιημένου υλικού στις συνέργειες ιδιωτικού - δημόσιου τομέα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7 χρόνια.
3 Εκείνοι που χαράσσουν πολιτική σε εθνικό επίπεδο πρέπει να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εμπλοκή Ευρωπαϊων. Συγκεκριμένα:
α) Να ενθαρρύνουν την ψηφιοποίηση σε νέους τομείς, όπως οπτικοακουστικό υλικό, εφημερίδες, περιοδικά ή μουσειακά αντικείμενα.
β) Μεσοπρόθεσμα, για να ενισχυθεί η οικονομική κατάσταση των κρατών - μελών, να δημιουργήσουν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις ιδιωτών.
γ) Να ενθαρρύνουν επενδυτικές συμπράξεις ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων.
δ) Να ενθαρρύνουν τη Europeana και τα ιδρύματα που συνεργάζονται μαζί της να επεκτείνουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο χτίζοντας συνεργασίες με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΙΒΛΙΟ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου