"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αυτή είναι σύγκλιση!

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Βάσει της έρευνας που διεξήγαγε η υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Σορβόννης κυρία Λαμπρινή Ρόρρη, το 1997 η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων στη Γαλλία ήταν 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 41 εκατομμύρια. 

Εκτοτε πέρασε παραπάνω από μία δεκαετία και, το 2010, στη Γαλλία τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 74 εκατ. (δηλαδή, μειώθηκαν οι κρατικές επιχορηγήσεις τους κατά περίπου 30%), ενώ στην Ελλάδα, το 2009, τα κόμματα εισέπραξαν 69 εκατ. Με άλλα λόγια, στο ίδιο διάστημα στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 70%. 

Είναι άσκοπο να συγκρίνουμε τα ποσά των επιχορηγήσεων με τους πληθυσμούς των δύο χωρών ή τα ΑΕΠ. Μας αρκεί ότι ο πολιτικός κόσμος πέτυχε μέσα σε λιγότερο από μια δεκαπενταετία τη σύγκλιση με την Ευρώπη – έστω και για τον εαυτό του μόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: