"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΑΝΑΔΑΣ: θέλει στρατό στην Αρκτική!

ΟΤΑΒΑ. «Αφήστε το Αφγανιστάν και σπεύσατε στην Αρκτική». Αυτό είναι το συμπέρασμα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης στον Καναδά, σύμφωνα με την οποία οι Καναδοί επιθυμούν τη στρατιωτικοποίηση της Aρκτικής προκειμένου να κατοχυρώσουν τις διεκδικήσεις τους έναντι των υπόλοιπων επτά αρκτικών χωρών.Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αντί να πολεμούν στο πλευρό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι Καναδοί προτιμούν να κατοχυρωθούν στρατιωτικά έναντι των ΗΠΑ στην Αρκτική.

«Οι Καναδοί βλέπουν την Αρκτική ως την κορυφαία προτεραιότητα της καναδικής εξωτερικής πολιτικής και θεωρούν ότι πρέπει να της αφιερωθούν οι ανάλογοι πόροι»,Οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι τα καναδικά στρατεύματα πρέπει να μετακινηθούν «από αποστολές στο εξωτερικό» και να αναπτυχθούν στην Αρκτική. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, οι απόψεις των Καναδών καθιστούν «δυσοίωνες» τις προοπτικές διεθνούς συνεργασίας στον Βορρά. Το 43% των Καναδών δήλωσε ότι η χώρα τους πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή κατά την υπεράσπιση των συμφερόντων της στην Aρκτική. Την ίδια άποψη είχε το 36% των ερωτηθέντων στην Ισλανδία, το 34% στη Ρωσία και το 10% ή λιγότερο στις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία (το έδαφος της οποίας εκτείνεται πέρα από τον αρκτικό κύκλο μέσω της αυτόνομης περιοχής της Γροιλανδίας). αναφέρει η έρευνα της Σχολής Διεθνών Υποθέσεων Μουνκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Ιδρύματος Γουόλτερ & Ντάνκαν Γκόρντον.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι το χάσμα αντιλήψεων αναφορικά με την Αρκτική είναι κολοσσιαίο. Παραδείγματος χάριν, η συντριπτική πλειονότητα των Καναδών θεωρεί ότι το Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι καναδικός δίαυλος «αλλά ουδείς συμμερίζεται την άποψη αυτή». Επίσης, το 49% των Καναδών ζητεί από την κυβέρνηση του Καναδά να ανακηρύξει τα στενά του Μπόφορτ ως αναπόσπαστο τμήμα της καναδικής επικράτειας. Αντίθετα, το 62% των Αμερικανών θεωρεί ότι η κυβέρνησή τους θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Καναδούς ώστε οι δύο χώρες να μοιραστούν το αμφισβητούμενο θαλάσσιο πέρασμα. Η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης, με αποτέλεσμα να ανοίγουν νέοι, διαφιλονικούμενοι δρόμοι για τη ναυσιπλοΐα και να βελτιώνονται ελαφρώς οι πάντα δύσκολες συνθήκες για την εξόρυξη φυσικών πόρων.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ 9.000 πολιτών σε οκτώ χώρες. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά της, ο Καναδός υπουργός Αμυνας Πίτερ Μακ Κέι δήλωσε ότι «η Αρκτική συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Χάρπερ και την κυβέρνησή μας». Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά, στρατηγός Γουόλτερ Νατίνζικ, διευκρίνισε ότι ο Καναδάς δεν διατρέχει στρατιωτική απειλή στα βόρεια σύνορά του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: