"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ιδεολογική τύφλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Η απόφαση ελήφθη σε «γενική συνέλευση» (κατ’ ευφημισμόν...) του φοιτητικού συλλόγου Νομικής, στην οποία, όπως υποστήριζε υπερηφάνως εκπρόσωπος της φοιτητικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, συμμετείχαν 200 άτομα, δηλαδή ένα 3-4% του συνόλου των εγγεγραμμένων στη σχολή. Αυτή ήταν η νομιμοποιητική βάση, ώστε οι φοιτητές τού εν λόγω χώρου να διευκολύνουν την κατάληψη ανακαινισθέντος κτιρίου της Νομικής Σχολής από 300 παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στην Ελλάδα.

Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών είναι άθλιες. Οπως είναι επίσης βέβαιο ότι εισήλθαν στη χώρα παράνομα, ότι κανείς δεν τους προσκάλεσε εδώ και ότι το κράτος επί χρόνια επιλέγει να αγνοεί ένα πρόβλημα, το οποίο σταδιακά αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της κοινωνίας. 

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, εντούτοις, ότι η κατάληψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που δεν είναι τίποτε λιγότερο από την άμεση νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που διαμένουν σήμερα στη χώρα - και, εννοείται, όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Οι διάφοροι υποστηρικτές των καταληψιών από τις οργανώσεις της Αριστεράς, οι οποίοι υποστηρίζουν στα σοβαρά μια τόσο μαξιμαλιστική θέση, θυμίζουν απλώς πόσο δίκιο είχε ο Μαρκ Τουέιν, όταν συμβούλευε ότι είναι καλύτερα να σιωπάς και οι άλλοι να αναρωτιούνται αν είσαι ηλίθιος, παρά να μιλάς καθιστώντας έτσι πάσα αμφιβολία περιττή. Κατά συνέπειαν, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της κατάληψης.

Τότε, ίσως η κατάληψη γίνεται, προκειμένου να δοθεί δημοσιότητα στο πρόβλημα: για να ακουστεί «η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ. Αυτό είναι μεν πιθανό, αλλά και πάλι έχει σοβαρές παρενέργειες εις βάρος των συμφερόντων του ΣΥΡΙΖΑ, που υποκινεί την κατάληψη. Διότι αναδεικνύει τον ακραίο παραλογισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και υποχρεώνει κάθε λογικό άνθρωπο να σκεφθεί μήπως έφθασε η ώρα, ώστε αυτός ο θεσμός, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εξαθλίωση της ανωτάτης εκπαίδευσης, να πάει επιτέλους στα σκουπίδια. Οσο βαριάς μορφής και αν είναι η ιδεολογική τύφλωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν σταθμίσει αυτές τις επιπτώσεις. Επομένως, και αυτό αποκλείεται.

Αρα λοιπόν ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίον οι φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες για την κατάληψη της Νομικής; Πολύ φοβάμαι ότι -βάσει της λογικής τουλάχιστον- δεν υπάρχει. Απλώς, κάνουν κατάληψη, επειδή αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν. 

Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι, όπως οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους καταφεύγουν στην εργασία των ξένων εργατών, ομοίως οι καταληψίες εκμεταλλεύονται την εργασία των παράνομων μεταναστών. Μην αμφιβάλλετε, άλλωστε, ότι και η κατάληψη είναι κουραστική δουλειά. Ποιος αντέχει να περνά ατέλειωτες ώρες βαρεμάρας μέσα στον ίδιο χώρο, παίζοντας νυχθημερόν τάβλι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: