"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


H Kίνα αντέγραψε το αμερικανικό F-117?

BBC
Δεν αποκλείεται η τεχνολογία του κινεζικού αόρατου μαχητικού αεροσκάφους J-20, που πριν από μερικές ημέρες έκανε την παρθενική δοκιμαστική του πτήση, να είναι αντίγραφο αυτής που χρησιμοποιήθηκε στο αμερικανικό Στελθ F-117. Το αμερικανικό αεροσκάφος κατερρίφθη κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999.

Ο τότε αρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Κροατίας, ναύαρχος Νταβόρ Ντόμαζετ-Λόζο, υποστηρίζει ότι Κινέζοι πράκτορες, το 1999, αφαίρεσαν τμήματα του F-117 που είχε καταρριφθεί, με στόχο να τα μελετήσουν και να τα αντιγράψουν.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι αόρατα στα ραντάρ και το F-117 ήταν το πρώτο της κατηγορίας. 
 «Εκείνη την περίοδο, είχαμε αναφορές από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι Κινέζοι πράκτορες κινούνταν στην περιοχή όπου είχε καταπέσει το F-117 και αγόραζαν τα κομμάτια του από τους αγρότες που τα είχαν συλλέξει. Πιστεύουμε ότι οι Κινέζοι τα μελέτησαν και αντέγραψαν τις άκρως απόρρητες τεχνολογίες που είχαν χρησιμοποιήσει οι Αμερικανοί για τα αόρατα αεροσκάφη τους», κατέληξε ο ναύαρχος Ντόμαζετ-Λόζο.

Σέρβος αξιωματικός προσέθεσε ότι κάποια τμήματα του αεροσκάφους αφαιρέθηκαν από συλλέκτες σουβενίρ και κατέληξαν στα χέρια «ξένων στρατιωτικών ακολούθων». Επίσης, οι Δυτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι στην «αντιγραφή της τεχνολογίας Στελθ» βοήθησαν οι στενές σχέσεις Σερβίας - Κίνας εκείνη την περίοδο και η διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών τους υπηρεσιών. Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν όντως συνέβη αυτό. Σήμερα τμήματα του F-117, μεταξύ των οποίων το αριστερό φτερό, το κάθισμα εκτόξευσης του χειριστή, ο ασύρματος και το κράνος του πιλότου εκτίθενται στο Μουσείο Αεροπορίας του Βελιγραδίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: