"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δημοσκόπηση για την ταφή του Λένιν

ΜΟΣΧΑ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 87 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν στις 21 Ιανουαρίου, μέσα από την ιστοσελίδα goodbyelenin.ru που δημιούργησε το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία, οι Ρώσοι καλούνται να απαντήσουν σχετικά με το αν είναι υπέρ ή κατά της ταφής του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης. 

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, 267.331 άτομα είχαν πάρει θέση για το ζήτημα αυτό, που κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του Λένιν επανέρχεται στη δημοσιότητα. Το 69,62% τάχθηκε υπέρ της ταφής του Λένιν έναντι του 30,38% που υποστηρίζει πως πρέπει να παραμείνει στο μαυσωλείο. 

 Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά πήρε δημοσίως θέση για το ζήτημα, όταν στο περιθώριο ενός φόρουμ υποστήριξε πως το θέμα της ταφής θα επιλυθεί τον κατάλληλο χρόνο, συμπληρώνοντας πως όταν έλθει αυτός, ο ρωσικός λαός θα είναι εκείνος που θα λάβει την οριστική απόφαση. Αντίθετα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν έχει λάβει δημοσίως θέση για το ζήτημα. Υστερα από τον θόρυβο που δημιούργησε η νέα αυτή δημοσκόπηση, πηγή του Κρεμλίνου μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη μεταφορά του Λένιν από το μαυσωλείο, παρόλο που η μοίρα του μαυσωλείου αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ηγετών της χώρας.

Υπέρ της ταφής του Λένιν, αλλά για θρησκευτικούς λόγους, έχει ταχθεί και ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ιγκορ Λέμπεντεφ. Οπως αναμενόταν, σφόδρα αντίθετο με την ιδέα της ταφής του ηγέτη των Μπολσεβίκων είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκοπός της συζήτησης αυτής είναι να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τα πραγματικά και σοβαρά καθημερινά του προβλήματα. 

Οι πικρές αλήθειες για το ΚΚΡ είναι δύο: η πρώτη πως μάλλον λησμονεί τη θέληση του Λένιν, ο οποίος μέσω της πολιτικής του διαθήκης είχε ζητήσει να ταφεί πλάι στη μητέρα του στο νεκροταφείο της Αγίας Πετρούπολης, και η δεύτερη είναι αυτή που αφορά την απουσία του ΚΚΡ από τα προβλήματα των Ρώσων πολιτών, με την πολιτική στάση που διατηρεί.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: