"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ερντογάν: Δεν ελέγχω τους στρατηγούς

Εν έτει 2004, παραμονές της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ομολόγησε ότι αδυνατούσε να παρέμβει, ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, διότι «δεν έλεγχε τον τουρκικό στρατό». Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δεχόταν έντονες πιέσεις από την προεδρεύουσα τις Ε.Ε. Ολλανδίας για να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. 

Πρόκειται για τμήμα του παρασκηνίου, που προηγήθηκε της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας

Οι αποκαλύψεις περιέχονται σε διαβαθμισμένο έγγραφο με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2004 της αμερικανικής πρεσβείας στην Ολλανδία, που διέρρευσε στην ιστοσελίδα WikiLeaks στις 22 Ιανουαρίου 2011 και στο οποίο ο Αμερικανός πρέσβης Κλίφορντ Σόμπελ περιγράφει συνομιλία του με τον τότε ΥΠΕΞ της Ολλανδίας Μπέρναρντ Μποτ. 

Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, ο κ. Σόμπελ αναφέρει ότι ο κ. Μποτ ήταν ιδιαίτερα «ενοχλημένος» από την ομολογία του Τούρκου πρωθυπουργού. Εξ ου και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ, προκειμένου να πεισθεί η Αγκυρα να αναστείλει τις πτήσεις «τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο κορυφής», ώστε η Ελλάδα να μην έχει πλέον το πρόσχημα να εναντιωθεί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ως προς το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι ο Ολλανδός ΥΠΕΞ τού είπε ότι είχε επανειλημμένα, στο διάστημα της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, διαμηνύσει στον κ. Γκιουλ, τότε ΥΠΕΞ, ότι εάν η Τουρκία δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ομως, ο κ. Γκιουλ ήταν ανένδοτος, οπότε ο κ. Μποτ είπε στον κ. Σόμπελ ότι εάν η τουρκική θέση δεν μεταβληθεί, ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να παρέμβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εφόσον το ζήτημα του Πρωτοκόλλου είναι μη διαπραγματεύσιμο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η Τουρκία υπογράψει το Πρωτόκολλο, «τότε η Κύπρος θα δεχθεί έντονες πιέσεις, για να αποσύρει όλες τις επιπλέον απαιτήσεις της».  

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε προς τον κ. Σόμπελ ότι η Τουρκία πρέπει να συμφωνήσει και να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, πράγμα που εκείνος εκτιμούσε ότι θα συμβεί την τελευταία στιγμή, στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα. Η Τουρκία τελικώς υπέγραψε το Πρωτόκολλο, βάσει του οποίου οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να της επιτρέψει την πρόσβαση σε τουρκικούς λιμένες και αεροδρόμια.Το Πρωτόκολλο δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα, διότι δεν έχει επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: