"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τελεσίγραφο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κολέγια

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμώντας ότι παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες που αφορούν την εγκατάσταση και τη λειτουργία ιδιωτικών κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολέγια).

Η Επιτροπή έστειλε χθες αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο) στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, κρίνοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες στη χώρα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα ιδιωτικά κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης για την ίδρυση και τη λειτουργία τους. Ορισμένες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της αδειοδότησης αυτής, όμως, δεν συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική κατάθεση από τους αιτούντες εγγυητικής επιστολής καθορισμένου ποσού (500.000 ευρώ), ανεξαρτήτως του αναμενόμενου αριθμού εγγραφών ή του αριθμού ατόμων του προσωπικού που προτίθενται να απασχολήσουν. Το καθορισμένο αυτό ποσό προορίζεται για την επιστροφή των διδάκτρων και των αμοιβών του προσωπικού, σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τού εν λόγω κέντρου μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Επίσης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι μια σειρά διατάξεων περιορίζουν το δικαίωμα των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται με αυτά και είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη-μέλη, να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στο πλαίσιο εκπαιδευτικών συμφωνιών δικαιόχρησης (δηλαδή, στις περιπτώσεις στις οποίες προγράμματα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, προσφέρονται στην Ελλάδα από τα ελληνικά κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης).

Το Ευρωδικαστήριο έχει αποφανθεί ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στο πλαίσιο συμφωνιών δικαιόχρησης αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους-μέλους στο οποίο βρίσκεται το ίδρυμα που απονέμει το δίπλωμα.

Για την Επιτροπή, λοιπόν, οι κανόνες που ισχύουν στην Ελλάδα συνιστούν εμπόδιο τόσο για τους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης που είναι ήδη εγκατεστημένοι στη χώρα όσο και για εκείνους από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: