"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γέφυρα με το Ισραήλ στήνει η Τουρκία

Μεγαλειώδης εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Συναγωγή Νέβε Σαλόμ της Κωνσταντινούπολης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Πόλης οργανώνει κάθε χρόνο, στις 27 Ιανουαρίου, μια εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο του Ολοκαυτώματος. Όπως είναι γνωστό τα κράτη μέλη των Η.Ε, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας όρισαν την 27η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια ημέρα της Γενοκτονίας των Εβραίων».

Η φετινή εκδήλωση παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Ερτουγρούλ Οζκιόκ στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Χουρριέτ γράφει ότι την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολή στη Συναγωγή, με την οποία ρωτούσε αν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στις 27 Ιανουαρίου, γιατί προτίθεται να στείλει ως εκπρόσωπο του τον Πρέσβη Ερτάν Τεζγκιόρ.

Στην επιστολή , επισημαίνεται επίσης, ότι ενδέχεται η εκπροσώπηση να είναι και σε ανώτερο επίπεδο. Δηλαδή σε επίπεδο υφυπουργού ή και υπουργού.

Φυσικά η Συναγωγή απάντησε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία και η ομιλία που θα κάνει ο Πρέσβης Ερτάν Τεζγκιόρ στην επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου εξωτερικών φανερώνει την αγωνία της τουρκικής διπλωματίας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας τους με το Ισραήλ σε αντίθεση με τους λεονταρισμούς και τις εθνικιστικές κορώνες του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν.

Εάν το υπουργείο Εξωτερικών, όπως ισχυρίζεται, τρέφει τέτοια ανθρωπιστικά αισθήματα, καλά θα κάνει να τιμήσει και τα θύματα των τριών Γενοκτονιών που πραγματοποίησαν οι πρόγονοι του.

Γιατί δεν μπορεί να οραματίζεται την πολιτική των νέο-οθωμανών και να αγνοεί τα πεπραγμένα των Οθωμανών. Το εγχείρημα τους είναι καταδικασμένο να αποτύχει, γιατί όλοι οι λαοί που δοκίμασαν την «τρυφερότητα και τον ανθρωπισμό» των Οθωμανών δεν μπορούν να τους ξεχάσουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: