"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μεγάλο ψάρι του οργανωμένου εγκλήματος ο Χασιμ Θατσι

Απο την ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

«Μεγάλο ψάρι του οργανωμένου εγκλήματος» χαρακτηρίζεται ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, σε ΝΑΤΟϊκά έγγραφα που διέρρευσαν στην «Γκάρντιαν» μια ημέρα πριν το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητήσει επίσημη έρευνα για τις καταγγελίες «εμπλοκής» του Χασίμ Θάτσι σε εμπόριο οργάνων, ναρκωτικών και όπλων.

«Τα έγγραφα με την ένδειξη USA-KFOR υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κοσόβου, γνώριζαν για τη σύνδεσή της με το οργανωμένο έγκλημα για χρόνια», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έγγραφα ενοχοποιούν και το στενό συνεργάτη του Θάτσι, Ξαβίτ Χαλίτι αναφέροντας «άμεση διασύνδεσή του με την αλβανική Μαφία». Για σερβο-ρωσική συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου μιλά η κυβέρνηση Θάτσι, ενώ εκπρόσωπος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστεί η διαρροή.

Οι λεπτομερείς πληροφορίες των εγγράφων για τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο βασίζονται σε εκθέσεις δυτικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται επίσης: «Ο Θάτσι ασκούσε έλεγχο στο εμπόριο ηρωίνης», ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται ότι ο στενός του κύκλος ήλεγχε δίκτυο το οποίο δολοφονούσε Σέρβους κρατουμένους και πουλούσε τα όργανά τους στη μαύρη αγορά.

Οι πρώτες κατηγορίες για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Κοσόβου και σύνδεση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLA) με εμπόριο οργάνων απευθύνθηκαν από την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία όμως υποστήριξε ότι η έρευνά της παρεμποδίστηκε. Αντίστοιχες ήταν και οι κατηγορίες που διατύπωσε σε έκθεσή του ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μαρτί τον προηγούμενο μήνα. Μετά τις απειλές του Θάτσι για μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, ο Μαρτί αναδιπλώθηκε διαψεύδοντας ότι αναφέρεται σε άμεση ανάμιξη του πρωθυπουργού του Κοσόβου. Ο Μαρτί διευκρίνισε ότι κάνει αναφορές σε ανθρώπους του πολύ στενού περιβάλλοντος του Θάτσι, που είχαν σχέση με την υπόθεση.

(Πηγές: The Guardian, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: