"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η1Ν1: Πέρσι ο πανικός και φέτος η αδιαφορία

Απο την ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ο περιβόητος ιός της γρίπης Η1ΝΙ επανεμφανίστηκε φέτος, αλλά οι Ελληνες αυτή τη φορά δεν «μασάνε». Μετά τον περσινό πανικό που στοίχισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αμέτρητα αδιάθετα εμβόλια, η γρίπη δεν δείχνει να ανησυχεί σχεδόν κανέναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επίπεδα εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά και δεν ξεπερνούν το 1/10 όσων είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι.

Αλλωστε, ακόμη και οι ειδικοί αυτή τη φορά είναι καθησυχαστικοί και εκτιμούν ότι περίπου το 15% του πληθυσμού θα προσβληθεί φέτος από τον ιό Η1Ν1 που είναι και το επικρατέστερο στέλεχος της γρίπης.

Τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής και σε ελάχιστες περιπτώσεις προκαλούν επιπλοκές. Οι θάνατοι που κατεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες, θεωρούνται αναμενόμενοι και σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλωστε τα προηγούμενα χρόνια και πριν από την εμφάνιση του Η1Ν1 τα θύματα της κλασικής γρίπης άγγιζαν ακόμη και τα 300 άτομα.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Ανδ. Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι το κύμα της γρίπης θα φτάσει στα ανώτερα επίπεδα κοντά στα μέσα Φεβρουαρίου και περίπου στις 10 Απριλίου θα έχει εξαφανιστεί. Επίσης υπογραμμίζει ότι φέτος δεν προκαλεί ιδιαίτερες επιπλοκές ενώ τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο, αφού η γρίππη «επιλέγει» συνήθως ενήλικες.

Ωστόσο ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές, όπως λέει, μειώσεις γενικότερα των εμβολιασμών και για άλλες ασθένειες, μετά την περσινή αναστάτωση με τον ιό της νέας γρίπης. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εμβολιασμοί έχουν πέσει κατακόρυφα φέτος, τόσο αυτοί της γρίπης όσο και των υπόλοιπων νοσημάτων. Για τη γρίπη δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 1/10 σε σύγκριση με πέρυσι ενώ για τον ιό των κονδυλωμάτων η πτώση αγγίζει το 50%. Για ασθένειες όπως ιλαρά και παρωτίτιδα υπάρχει μείωση της τάξης του 10%. Και αυτό διότι ο κόσμος είναι πια αρνητικός μετά την περσινή υπόθεση με την πανδημία της γρίπης».

Γι' αυτό και εντός των ημερών που θα συνεδριάσει εκτάκτως η εθνική επιτροπή εμβολιασμών και θα εισηγηθεί έστω και τώρα να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ομάδες υψηλού κινδύνου. «Εάν κάνει κάποιος τώρα το εμβόλιο της γρίπης, μέσα σε λίγες ημέρες και έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και περιμένουμε η νόσος να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της έξαρσής της, θα έχουν δημιουργηθεί τα απαραίτητα αντισώματα», περιγράφει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείο Υγείας, υπάρχει επάρκεια εμβολίων κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, δεδομένου ότι πέρυσι είχαν αγοραστεί πολύ περισσότερες παρτίδες από όσες χρειάζονταν αλλά και όσες χρησιμοποιήθηκαν τελικά. Αλλωστε διεθνής ήταν η κατακραυγή για τη μεγάλη μπίζνα των εμβολίων που διοχετεύθηκαν σε πλήθος χωρών υπό τις ευλογίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: