"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στη λίστα «μη συνεργάσιμων κρατών» τα Σκόπια

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στην ΠΓΔΜ, δημιουργεί πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς η γειτονική χώρα συμπεριλήφθηκε στη λίστα των «μη συνεργάσιμων κρατών» στο φορολογικό πεδίο. Ετσι με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, η ΠΓΔΜ υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 78 του νέου φορολογικού νόμου, που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «οποιεσδήποτε δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα, εγκατεστημένη σε χώρα μη συνεργάσιμου κράτους δεν αναγνωρίζονται». Οι συνέπειες αυτής της απόφασης είναι άμεσες και προφανείς, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, από τις αρχές του 2011 δεν μπορούν να δικαιολογούν τις δαπάνες τους για την παραγωγή προϊόντων στη γείτονα.

Επομένως τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα επιβίωσης και κατ΄ επέκταση συνέχισης της λειτουργίας τους στην ΠΓΔΜ, η οποία φιλοξενεί περίπου ένα δισ. ευρώ ελληνικών επενδύσεων (συνολικά επενδυμένο κεφάλαιο που αφορά σε επανεπενδύσεις, μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω άλλων χωρών, ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές). 

Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται περίπου 280 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, παρέχοντας απασχόληση σε 20.000 άτομα. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας, στους οποίους έχουν επικεντρωθεί οι ελληνικές επενδύσεις είναι οι τράπεζες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία, το εμπόριο τροφίμων/ ποτών κ.ά. Οπως επισημαίνουν και φορείς, που έχουν ήδη αντιδράσει (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος) για το ζήτημα, ο άμεσα θιγόμενος κλάδος είναι αυτός της μεταποίησης και ιδιαίτερα της ένδυσης.

Πολλές επιχειρήσεις ένδυσης από τη Μακεδονία-Θράκη, αξιοποιώντας την ευνοϊκή φορολογία και το χαμηλό εργατικό κόστος στα Σκόπια, έχουν μεταφέρει εκεί τις παραγωγικές δραστηριότητές τους, κάνοντας χρήση της μεθόδου της παθητικής τελειοποίησης.

Η τελευταία αφορά στο τελωνειακό καθεστώς, βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας επισήμανε πως η απόφαση του ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά ακυρώνει τις επενδύσεις πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, είτε έχουν δημιουργήσει εταιρείες στη συγκεκριμένη χώρα ή έχουν αναπτύξει συνεργασίες με νόμιμες επιχειρήσεις.Το πρόβλημα απασχόλησε πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελά, με εκπροσώπους των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics.

Εκεί οι φορείς πρότειναν την άμεση και μόνιμη επίλυση του προβλήματος με την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης στο νέο Φορολογικό Νόμο, που σύντομα θα κατατεθεί. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η αντιμετώπιση των «μη συνεργάσιμων χωρών» να εξομοιωθεί με εκείνη των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 51Β.2, δηλαδή οι δαπάνες να αναγνωρίζονται με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας των συναλλαγών.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η Ενωση Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης ζητώντας τουλάχιστον την αναστολή εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων για το πρώτο εξάμηνο του 2011, ούτως ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.

Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο 78 του νόμου 3842 (Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις), όταν καταβάλλονται ή οφείλονται ποσά σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα μη συνεργάσιμα κράτη, «οι δαπάνες για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών ή οι πάσης φύσεως τόκοι από απαιτήσεις οποιασδήποτε φύσης ή οι πρόσοδοι και άλλα προϊόντα ομολογιών, απαιτήσεων, καταθέσεων και εγγυήσεων, τα μισθώματα, τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις, οι αμοιβές διευθυντών και μελών διοικητικών συμβουλίων εταιρείας και κάθε άλλη παρόμοιας φύσης πληρωμή, καθώς και κάθε άλλη κατηγορία δαπάνης, δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά ή από το φορολογητέο εισόδημα»

Τα μη συνερ­γάσιμα κράτη
Τα «μη συνεργάσιμα» κράτη είναι όσα κατά την 1η Ιανουαρίου 2010 και έκτοτε δεν είναι κράτη - μέλη της Ε.Ε., έχουν εξεταστεί από τον ΟΟΣΑ για θέματα διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών σε φορολογικά θέματα και:

Δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα και δεν έχουν υπογράψει ανάλογη σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη. Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά.

Συνολικά μαζί με την ΠΓΔΜ, τα «μη συνεργάσιμα» κράτη φτάνουν τα 47 και περιλαμβάνονται ακόμη το Χονγκ-Κονγκ, Σιγκαπούρη, Χιλή, Ουρουγουάη, Μονακό, Φιλιππίνες κ.ά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Εχει ο καιρός "γυρίσματα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: