"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σόρος: «Το ευρώ θα διαλύσει την Ευρώπη»

Μπορεί ο πρωθυπουργός στο Νταβός να είπε ότι δεν πάμε για αναδιάρθρωση, ο Σόρος, όμως, έχει άλλη γνώμη.

Ο Τζορτζ Σόρος, μόνιμος πλέον θαμών του Νταβός και αποκαθαρμένος από τον πρότερο κερδοσκοπικό βίο του (σε σημείο να έχει κερδίσει τον τίτλο του… ανθρωπιστή), κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αλλά και με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», προέβλεψε ότι η προσπάθεια για στήριξη του ευρώ πιθανόν να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης!

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Σόρος είπε τα ακριβώς αντίθετα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Στον κατάλληλο χρόνο η Ελλάδα θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της», δήλωσε, βάζοντας στο κάδρο της πιθανής αναδιάρθρωσης και την Πορτογαλία.

Είπε μάλιστα ότι είναι δυνατόν να απορροφηθούν οι συνέπειες από την πιθανή αναδιάρθρωση, παραπέμποντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα αναλάβει να καλύψει τις ζημιές.

Επεσήμανε παράλληλα πως η ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι πολιτικά μη διατηρήσιμη και παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα.

Υπάρχει, όπως είπε, η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, ώστε μετά από χρόνια να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: