"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν βαρέθηκαν να μας σώζουν;

Γράφει ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΦΑΡΑΚΟΣ

Αυτό το φετίχ και η μανία τους να τα τέμνουν όλα σε «εκατονταμόρια» θα ήταν αστεία, αν δεν την πληρώναμε εμείς - πανάκριβα τις περισσότερες φορές. Iσως επειδή το φετίχ αυτού του αριθμού στο τέλος θα βρικολακιάσει, όπως τα όνειρα που καταλήγουν εφιάλτες. 

Πριν τελειώσουν εκείνες οι πρώτες εκατό ημέρες που προσδιόριζαν, τον περασμένο Οκτώβριο, ως αποφασιστικές, κρίσιμες και σωτήριες για την ελληνική οικονομία, τώρα, μεσούντος του Ιανουαρίου, προέκυψαν οι επόμενες, πάλι 100 ήμερες, μιας άλλης σωτηρίας... Αυτή τη φορά, λέει, για τη σωτηρία, της Αθήνας. Και, να, συσκέψεις επί συσκέψεων, με συμμετοχή και του μεγάλου μαρκησίου της γαλλικής φινέτσας και ευγένειας, αλλά και αντιπροέδρου αυτής της κυβέρνησης, και σχέδια επί σχεδίων που καταρτίζονται σαν σωσίβιο για την Αθήνα. Την Αθήνα, που πλέον βρίσκεται στον επιθανάτιο ρόγχο της, ως πόλη, ως πρωτεύουσα, ως κέντρο του Ελληνισμού, και όπως αλλιώς τη χαρακτηρίσεις

Φυσικά, ουδείς από αυτούς θέλει να θυμηθεί εκείνες τις φοβερές πρώτες 100 ήμερες της «δημιουργίας και της σωτηρίας» που είχε τάξει ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, πρωθυπουργός και ο ίδιος, όταν εξαπατούσε το πλήθος και έπαιρνε την εξουσία τον Οκτώβριο του 1981. Και απλώς έφερε αντί δημιουργίας τον αμοραλισμό και την κατεδάφιση κάθε αξίας και αντί της σωτηρίας οδήγησε στον τωρινό αφανισμό, με τη διαλυτική πολιτική των παροχών, που εκείνος εγκαινίασε ! 

Τι ανάγκη όμως έχεις από το παρελθόν, το έστω αμαρτωλό και αποκαλυπτικό, όταν εδώ βοά αυτό το… ρομάντζο των φρέσκων 100 ημερών της παράδοξης σύσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Οταν οι επτά υπουργοί με παρόντα, αλλά όχι προεδρεύοντα, τον της εγνωσμένης γαλατικής ευγένειας αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και νεόκοπους, αλλά άσχετους, αδαείς και αφελείς, δημάρχους μάς λένε -χωρίς να μας λένε στην ουσία τίποτε- ότι αυτοί θα σώσουν τη Αθήνα, προφανώς όπως έσωσαν την Ελλάδα. 

Κάτι πάντως πρέπει να συμβαίνει, ανεξαρτήτως όλων αυτών, με τον αριθμό 100. Μπορεί απλώς να τους θυμίζει τη μεσοβασιλεία του Ναπολέοντα, μετά την απόδρασή του από την Ελβα - και τις 100 ακριβώς ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι το Βατερλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: