"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ιστορία του πυρσού της Ν.Δ. και του ήλιου του ΠΑΣΟΚ

Της Μαριλης Mαργωμενου

«Αναμμένος πυρσός, του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι. Η όλη σύνθεσις δύναται να περικλείεται εντός κύκλου». Εις μνήμην του πυρσού της Ν.Δ. που έσβησε χθες, ιδού η περιγραφή του, κατευθείαν από τους τόμους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.  

Ο Τίτος Αθανασιάδης τον πρότεινε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον επέλεξε και 26 χρόνια πριν ο πυρσός έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στη γαλάζια σκηνή. Ως έμβλημα βέβαια φλέρταρε από το 1979 με την εικόνα του κόμματος. Αλλά ώς το 1985, ο έρωτάς τους σιγόκαιγε στην παρανομία: πριν επικυρώσει τη σχέση τους ο Αρειος Πάγος, το επίσημο σύμβολο ήταν -τι άλλο- η φωτογραφία του Κ. Καραμανλή. Ωσπου η μικρή ναρκισσιστική αυτή παρένθεση έκλεισε ένα ωραίο πρωινό του 1985: ο Γ. Ράλλης, ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ε. Αβέρωφ επισκέφθηκαν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και με τις υπογραφές τους κατέστησαν επίσημο έμβλημα τον πυρσό.

Κινήθηκε κρυφίως
Ομως διάφορες ύπουλες μάνικες παραμόνευαν ήδη... Ο πρώτος που κινήθηκε κρυφίως προς τον πυροσβεστήρα ήταν ένας από τους τρεις που υπέγραψαν για το άναμμα του πυρσού! Ο Ε. Αβέρωφ δεν έβλεπε με καλό μάτι το γεγονός ότι πριν σταδιοδρομήσει ως έμβλημα του καραμανλικού κόμματος ο πυρσός φώτιζε τον δρόμο του Κ. Μητσοτάκη στο κόμμα των Νεοφιλελεύθερων. Ομως, για κακή τύχη του Ε. Αβέρωφ, ο πυρσός απεδείχθη... πυρίμαχος και απέφυγε τη μοίρα κεριού γενεθλίων, όχι μία, αλλά τρεις φορές. Τη δεύτερη φορά, μάλιστα, τσουρούφλισε και τη γούνα του ανθρώπου που πήγε να τον σβήσει αι ο οποίος ήταν ο ίδιος που τον είχε εγκαινιάσει: ο Κ. Μητσοτάκης! Ο οποίος στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 - 1990 αποφάσισε να τον αποσύρει και να ποντάρει στο ουράνιο τόξο ως σύμβολο, αλλά ατύχησε. 

Σαν να επρόκειτο για μικρή κοσμική ειρωνεία, η επόμενη φορά που οι νεοδημοκράτες είδαν το ουράνιο τόξο ήταν όταν το διάλεξε ο Α. Σαμαράς για έμβλημα της Πολιτικής Ανοιξης! Εννοείται πως στο ενδιάμεσο ο πυρσός επανήλθε και πως για αρκετό καιρό κανείς στη Ρηγίλλης δεν επέδειξε ταλέντα πυροφάγου. Τουλάχιστον μέχρι το 2000, όταν ο Α. Σπηλιωτόπουλος αποφάσισε να παίξει με τη φωτιά: στο προσυνέδριο της Ν.Δ. λάνσαρε ως σήμα τρία περιστέρια. Ισως και να θυμάστε τα διάφορα χαριτωμένα σχόλια που εισέπραξε. Πώς να ξεχάσει κανείς το «τρία πουλάκια κάθονταν...».

Και αυτό δεν ήταν τίποτα μπρος στην καζούρα που υπέστη όποιος διανοήθηκε να αλλάξει έστω και μία ακτίνα του πράσινου ήλιου στο αντίπαλο στρατόπεδο. «Σύμπλεγμα κυκλικό, περιβαλλόμενον υπό του τίτλου του κόμματος, εντός δε του κύκλου αποτύπωμα ανατέλλοντος ηλίου». Στα αρχεία του Αρείου Πάγου αυτή η περιγραφή αντιστοιχεί στον πράσινο ήλιο του 1974, τον οποίο και «πατένταρε» η ομάδα των «μηχανικών»: ο Γ. Γεννηματάς, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Κ. Γείτονας.

Ο μόνος που τόλμησε να κάτσει στη σκιά του ήλιου ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης, το 2001. Ο οποίος σε μια σπάνια στιγμή καλλιτεχνικού οίστρου πρότεινε αντί για τον ήλιο να υιοθετηθεί ως έμβλημα ένα τεράστιο Δέλτα (το γράμμα από το οποίο αρχίζει η «δημοκρατία») μέσα από το οποίο θα βγαίνει περήφανη η κεφαλή της θεάς Αθηνάς! Ηταν μια απ’ αυτές τις φορές που η έλλειψη ηχομόνωσης της Χαριλάου Τρικούπη επέτρεψε στα χαχανητά των παλαιοπασόκων να ακουστούν μέχρι το γραφείο του Κ. Σημίτη.

Φυλλοβόλο
Κατά τα λοιπά, το μόνο σύμβολο που έδειξε προς στιγμήν να απειλεί τον πράσινο ήλιο ήταν το δέντρο του ΠΑΣΟΚ που φύτρωσε στο συνέδριο του 2005, αλλά κι αυτό σύντομα απεδείχθη φυλλοβόλο: παρά τις προσπάθειες του επίμονου κηπουρού Γ. Παπανδρέου, η «Αλληλεγγύη», η «Ελευθερία», η «Δικαιοσύνη» και τα άλλα φρούτα του σοσιαλισμού που κρέμονταν στα κλαριά του γρήγορα φαγώθηκαν από τους παλαιοπασόκους.

Αλλά κι αν το δέντρο δεν ευδοκίμησε στο πράσινο μποστάνι, πρόσφατα ένα δενδρύλλιο φύτρωσε στην αρχή της Συγγρού, εκεί που εδράζεται τελευταία το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη. 

Βλέπετε, τα καλά εμβλήματα σπανίζουν, όπως θα μπορούσε να σας διαβεβαιώσει και η κ. Αλέκα Παπαρήγα. Γι’ αυτό άλλωστε στον Περισσό απολαμβάνει τιμές εικονίσματος το παλαιό σύμβολο του ΚΚΕ, κι ας κατοχυρώθηκε σχεδόν 40 χρόνια πριν. Το 1974, ως «πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής», ο Χ. Φλωράκης έγραψε στα αρχεία του Αρείου Πάγου τρεις μόνο λέξεις: «Σφυρί και δρεπάνι». Εκτοτε κανείς δεν σκέφτηκε να αλλάξει το έμβλημα, κανείς δεν εισηγήθηκε να το αποσύρουν, κανείς δεν θέλησε να το ανανεώσει. Γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, στο ΚΚΕ μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα μέλη του κόμματος...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

QUIZ By Agrypnos Frouros:

---Γιατι έβγαλε η ΝΔ τον πυρσο απο το σήμα?

--- Για να τον βάλει εκεί που... ξέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: