"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Η Ελλάδα να φύγει από τη συμφωνία Σένγκεν»

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών να αναστείλει για ένα χρόνο τις επιστροφές αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. 

Η «Μπιλντ» κυκλοφόρησε με τίτλο «Οι αιτούντες άσυλο έρχονται στη Γερμανία, τώρα παίρνουμε και τους αιτούντες άσυλο από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα». 

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κ. Γκίντερ Κρινγκς, κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τον ενιαίο χώρο Σένγκεν. Ομως, η αντίδραση αφορά ουσιαστικά 55 άτομα που επεστράφησαν πέρυσι στην Ελλάδα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Μεταξύ των 2.458 αιτούντων πολιτικό άσυλο, που οι γερμανικές αρχές είχαν την πρόθεση να επαναπροωθήσουν πέρυσι στην Ελλάδα, τα αιτήματα των 1.281 εξετάσθηκαν στη Γερμανία και οι υπόλοιποι προσέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια. 

Ο ίδιος ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ παρέχει τη διακριτική ευχέρεια στα κράτη-μέλη, εάν το επιθυμούν, να εξετάσουν αιτήματα πολιτικού ασύλου στο έδαφός τους και να μην επιστρέψουν τον αιτούντα στην πρώτη χώρα εισόδου. Από το ίδιο το εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών δίνεται η δυνατότητα ο αιτών πολιτικό άσυλο να προσφύγει κατά της απόφασης επαναπροώθησης, σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ.

Πάντως, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό υπ. Εσωτερικών στο περιθώριο του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι το μέτρο αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Ο κ. Παπουτσής εξέφρασε τη λύπη του για τις άστοχες δηλώσεις του κ. Κρινγκς και ο Γερμανός υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη γερμανική παρουσία στην επιχείρηση «Ποσειδών 2011».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: