"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΟΛΙΒΙΑ: Δωστε την κοκα στο λαό!!! (ειναι λέει «πολιτιστική κληρονοµιά»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νταβίντ Τσοκεγουάνκα, υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας και Ινδιάνος Αϊµάρα όπως και ο πρόεδρος της χώρας, ο Εβο Μοράλες, πραγµατοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη µε έναν πολύ συγκεκριµένο στόχο: την αποποινικοποίηση των φύλλων της κόκας.

Η Βολιβία διεξάγει αυτή την εβδοµάδα εκστρατεία στην Ευρώπη για την αποποινικοποίηση του φύλλου της κόκας, το οποίο χρησιµοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στις Ανδεις για ιατρικούς σκοπούς ή σε τελετουργίες, αλλά για τον υπόλοιπο κόσµο είναι απλώς η πρώτη ύλη για τηνπαραγωγή της κοκαΐνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσοκεγουάνκα πραγµατοποιεί περιοδεία στην Ισπανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και στο Βέλγιο για να παρουσιάσει τα επιχειρήµατα υπέρ της αποποινικοποίησης. Στη Βολιβία, η οποία είναι ο τρίτος µεγαλύτερος παραγωγός κόκας στον κόσµο (µετά την Κολοµβία και το Περού), το φύλλο της κόκας αναφέρεται από το 2009 στο Σύνταγµα ως «πολιτιστική κληρονοµιά, ανανεώσιµος φυσικός πόρος της βολιβιανής βιοποικιλότητας και παράγοντας κοινωνικής συνοχής». 

Η κόκα έχει το δικό της υφυπουργείο και σηµαντικότερος υπερασπιστής της είναι ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους, ο Εβο Μοράλες, ο οποίος είχεδιατελέσει επικεφαλής συνδικάτου καλλιεργητών κόκας.

Ο 49χρονος Τσοκεγουάνκα είναι Ινδιάνος Αϊµάρα, όπως και ο πρόεδρός του, και ήταν σύµβουλος του Μοράλες προτού ακόµη εκλεγεί στην προεδρία. Ξέρει καλά πως εδώ και χιλιετίες το φύλλο της κόκας είναι ενταγµένο στην καθηµερινότητα εκατοµµυρίων κατοίκων των Ανδεων, στη Βολιβία, το Περού, τη Βόρεια Χιλή και στην Αργεντινή επειδή είναι θρεπτικό και καταπολεµά την ασθένεια του ύψους, την πείνα και την κούραση. Στα ορυχεία οι εργάτες µασούν το φύλλο για να αντέξουν περισσότερο στις στοές. Εχει διεγερτικές ιδιότητες, οξυγονώνει το αίµα και περιέχει βιταµίνες και 14 αλκαλοειδή, στα οποία αποδίδονται ιδιότητες επουλωτικές,διουρητικές, αναισθητικές. Γιατροί υποστηρίζουνότι περιέχει περισσότερη βιταµίνη Α από οποιοδήποτε φρούτο και δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από ό,τι το γάλα.

Οι Βολιβιανοί βασίζονται σε όλα τα προαναφερόµενα για να ζητήσουν να αφαιρεθεί το φύλλο της κόκας από τον κατάλογο του ΟΗΕ µε τις απαγορευµένες ουσίες, ο οποίος ισχύει από το 1961. Μάλιστα το2009 ο Μοράλες είχεµασήσει ένα φύλλο ενώ µιλούσε από το βήµατης Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά. «Αν είναι ναρκωτικό, συλλάβετέ µε!», είχε δηλώσει.

«Κόκα ναι, κοκαΐνη όχι!» είναι το σύνθηµα που συνοψίζει τη γραµµή της βολιβιανής κυβέρνησης και το οποίο προωθεί ο Τσοκεγουάνκα στην Ευρώπη. Και µετά τα αφεψήµατα, τα γλυκά, τις καραµέλες, τα άλευρα, την οδοντόκρεµα από φύλλα κόκας, η Βολιβία λάνσαρε το 2010 την Brynco Coca, ένα καινούργιο ανθρακούχο αναψυκτικό.

Οι κατασκευαστές του ελπίζουν ότι, αν ποτέ η απαγόρευση αρθεί, θα µπορούν να το εξάγουν και να διεκδικήσουν µερίδιο της αγοράς από το άλλο ανθρακούχο αναψυκτικό που ήταν αρχικά αρτυµένο µε κόκα, την αµερικανική Coca-Cola. 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: