"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Ενδεχόμενη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης"

Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην ΕΕ θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτίμησε  ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέζ.

«Εάν η βάση δεδομένων της ζώνης Σένγκεν περιέλθει στα χέρια μελών του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος είναι ολόκληρη η ευρωπαϊκή εσωτερική ασφάλεια που θα ισοπεδωθεί», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, αναφερόμενος στα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στα σύνορα.

Ο Βοκιέζ επανέλαβε την κοινή γαλλο-γερμανική θέση, σύμφωνα με την οποία η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη ελευθέρων συνόρων μεταξύ 25 ευρωπαϊκών κρατών είναι «πρόωρη».

«Βρισκόμαστε σε έναν τομέα γύρω από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα», όπου «συγκεντρώνονται» «τα τρία τέταρτα των προβλημάτων» που σχετίζονται με την είσοδο ανθρώπων και αγαθών στην ΕΕ: «παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο όπλων, προβλήματα σχετικά με ναρκωτικά, παράνομο εμπόριο παιδιών», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί για το τρέχον διάστημα την προεδρία της ΕΕ, διάκειται ευνοϊκά στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν, με την προϋπόθεση πως οι δύο χώρες επιτύχουν να εκπληρώσουν όλα τα τεχνικά κριτήρια που απαιτούνται.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε εξ αφορμής της επίσκεψής του στην Ουγγαρία πως η χώρα του παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη, επί του παρόντος, στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: