"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η εξέγερση των γυναικών: Basta

l' Unita

Χιλιάδες υπογραφές σε λίγες ώρες, μετά το κάλεσμα της διευθύντριας της «Unita» Κοντσίτα ντε Γκρεγκόριο προς τις γυναίκες να πουν «basta, φτάνει» στην κουλτούρα του μπούνγκα-μπούνγκα, των συνοδών, των ιεροδούλων πολυτελείας, των ανηλίκων που παραδίδονται κατ' οίκον σαν τις πίτσες.

Φτάνει πια η αγοραπωλησία πραγμάτων και ανθρώπων -που δεν τα διαχωρίζει ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος θεωρεί εαυτόν υπεράνω όλων, πάνω κι απ' τον Θεό κι από το νόμο.

Οχι, δεν είναι αλήθεια ότι τα λόγια πέφτουν πάντα στο κενό, ότι η χώρα έχει αναισθητοποιηθεί, ότι αδυνατεί να αισθανθεί προσβεβλημένη και να αγανακτήσει. Μέσα σε λίγες ώρες (προχθές) πόσοι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας! (...) Γυναίκες διάσημες ή άγνωστες, νέοι και λιγότερο νέοι, που φώναξαν «basta» και προώθησαν την παρότρυνση να σηκώσουμε το κεφάλι και να υψώσουμε τη φωνή. Είναι ένα ποτάμι αυτό που με το χρόνο θα φουσκώσει και θα γίνει ορατό και επιβλητικό. Ποιος είπε ότι δεν είναι δυνατό; (...)  

Στην καθιστική διαμαρτυρία κατά του Μπερλουσκόνι, που οργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία βουλευτών, ο κόσμος φώναζε: «Η ψήφος των γυναικών θα σε κατατρύχει» και άλλοι «Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι για πούλημα» (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: