"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παιδιά και άσκηση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ
Αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ

Στο πλαίσιο του υγιούς τρόπου ζωής των παιδιών, άλλη μία σημαντική παράμετρος υγείας είναι και η σωματική δραστηριότητα.

Είναι εξαιρετικής σημασίας η ενασχόληση του παιδιού με κινητικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χωρίς το άγχος και την πίεση για διάκριση.

Η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά και στους εφήβους έχει ευεργετικά οφέλη σε πολλούς τομείς.  

Πρώτα απ' όλα στην καλή υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι έφηβοι που κάνουν αεροβική άσκηση έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και δεικτών αντίστασης ινσουλίνης. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Θετικά δρα και στην πνευματική και ψυχική υγεία. Βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και σχετίζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τέλος, με την άσκηση επιτυγχάνεται έλεγχος του σωματικού βάρους. Οι έφηβοι που κάνουν αρκετή αερόβια κίνηση έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Αλλά το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν αφορά πλέον μόνο τους ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα παιδιά της Μάλτας.

Για την ανάπτυξη και διάδοση της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 60 λεπτά εντατικής σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες (κατά προτίμηση όλες) ημέρες της εβδομάδας. Η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ηλεκτρονικά παιχνίδια καλό είναι να μην ξεπερνά τις 2 ώρες την ημέρα, συνολικά.

Αλλά υπάρχουν και εύκολες και πρακτικές ιδέες για να αυξήσετε την κίνηση στην οικογένεια:

* Απομακρύνετε την τηλεόραση από τα υπνοδωμάτια.

* Εφοδιάστε το σπίτι με βιβλία, περιοδικά, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και μπάλες.

* Πραγματοποιήστε μαζί τις εργασίες του σπιτιού, την προετοιμασία φαγητού, το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή τις εργασίες στο μπαλκόνι ή στον κήπο.

* Χρησιμοποιήστε τις σκάλες και πηγαίνετε με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις (σχολείο, σούπερ μάρκετ).

* Επιτρέψτε στα παιδιά να μετακινούν έπιπλα ώστε να δημιουργούν χώρο για κίνηση.

* Ενημερωθείτε για τις αθλητικές δραστηριότητες του δήμου σας και προτρέψτε τα παιδιά σας να τις δοκιμάσουν παρέα με ένα φίλο τους.

* Επιτρέψτε και προτρέψτε το παιχνίδι των παιδιών σε εξωτερικό χώρο παρέα με φίλους.

* Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας!

Και πάνω απ' όλα, μην ξεχνάτε το σημαντικό ρόλο του γονέα τόσο ως ρυθμιστή του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει το παιδί όσο και ως προτύπου, όχι απλά σε επίπεδο λεκτικής οδηγίας ή συμβουλής αλλά με την υιοθέτηση της συμπεριφοράς από τον ίδιο και στην πράξη.

Ιστοσελίδα Υγείας-Πρόληψης: www.neahygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: