"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Απο ΠΑΝΤΟΥ ενισχύονται χάρη στις πολιτικές "Πατρόνες" τους

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 
Από τον  Γιωργο Σ. Μπουρδαρα και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εντονη την αίσθηση ότι υπάρχει «σκιώδης νησίδα» με –όχι μόνο– οικονομικό περιεχόμενο στο εσωτερικό του «Ναού της Δημοκρατίας» δημιουργεί η δραστηριότητα του Ταμείου Αλληλεγγύης - Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ).

Ενα εντοπισμένο πρόβλημα αφορά την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εστίασης του Κοινοβουλίου, η εκμετάλλευση των οποίων έχει προνομιακά περιέλθει από παλιά στη δικαιοδοσία του εν λόγω Ταμείου. Η έρευνα της «Κ» για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, ανέδειξε το μεγάλο εύρος του συνολικού θέματος, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η θεσμοθετημένη έμμεση οικονομική ενίσχυση του ΤΑΥΒ, σε πολλά επίπεδα, με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και κάτω από τη φιλόξενη ομπρέλα του «προϋπολογισμού» της Βουλής!

Στο Κεφάλαιο Γ΄ (Αρθρο 5 §10) του Οργανισμού του Κοινοβουλίου, διαβάζουμε ότι «Πόροι» του ΤΑΥΒ αποτελούν: «Αι πρόσοδοι εκ της εκμεταλλεύσεως των καφενείων ή άλλων χώρων του Μεγάρου της Βουλής, του γηπέδου αυτού ή κάτωθι ή εις τας παρυφάς αυτού περιπτέρων (ανθοπωλείων κ.λπ.), διενεργουμένης είτε διά δημοπρασίας είτε δι’ ιδιαιτέρων συμφωνιών της διοικήσεως του Ταμείου, εγκρίσει του προέδρου της Βουλής». Στους «άλλους χώρους», σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι στους οποίους στεγάζονται τα ΕΛΤΑ, η Εθνική Τράπεζα και η Ολυμπιακή. Τα ενοίκιά τους μπαίνουν στο Ταμείο των υπαλλήλων.

Ποσοστό... 7,17%
Πέραν των προαναφερομένων, στο ίδιο Ταμείο εισέρχονται συχνά πυκνά και χρήματα που αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,17% (!) επί των προμηθειών υλικών ή υπηρεσιών στις οποίες προβαίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν προκηρύσσονται σχετικοί διαγωνισμοί, η Βουλή εγγράφως ενημερώνει τους πιθανούς προμηθευτές ότι «στην τιμή κάθε προσφοράς θα περιλαμβάνονται κρατήσεις 7,17% υπέρ ΤΑΥΒ και ΜΤΠΥ, όχι όμως και ο ΦΠΑ».  

Με άλλα λόγια: σε κάθε 1.000 ευρώ που καταβάλλονται ως δαπάνη σε προμηθευτές από τη Βουλή για την εύρυθμη λειτουργία της, 71,70 ευρώ ενισχύουν το ΤΑΥΒ. Δεδομένων των κονδυλίων που δαπανώνται σε τέτοιες υποθέσεις κάθε χρόνο, δεν είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος των εσόδων του Ταμείου από αυτή τη «λειτουργική» δραστηριότητα του Κοινοβουλίου.

Οσον αφορά το ζήτημα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην πρώτη εκ των παραπάνω «δραστηριοτήτων» του ΤΑΥΒ, δηλαδή στους χώρους εστίασης, εκτός από την οικονομική πλευρά, υπάρχει και η «ηθική», δεδομένου ότι τα εκεί διαδραματιζόμενα όχι μόνο ακυρώνουν τον όρο «Αλληλεγγύη - Αρωγή» που κοσμεί τον τίτλο του, αλλά και πολύ περισσότερο δεν περιποιούν τιμή για τον «Ναό της Δημοκρατίας».

Συνοπτικά η υπόθεση έχει ως ακολούθως: Οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους έχουν συχνά καταγγείλει σημαντικά προβλήματα στην καταβολή μισθών και επιδομάτων, ενώ δεν λείπει και ο φόβος εξαιτίας απολύσεων. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής προς την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να διερευνηθεί το πρόβλημα. Με μεγάλη καθυστέρηση, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο και διαπίστωσε παραβάσεις: εντοπίστηκαν ακόμα και περίοδοι απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων! Ωστόσο, δεν επέβαλε το παραμικρό πρόστιμο, περιοριζόμενη σε απλές συστάσεις. Δεν πέρασε, όμως, ένας μήνας από την έκδοση του πορίσματος και ανακοινώθηκαν από τον επιχειρηματία, που του παραχωρήθηκε από το ΤΑΥΒ η εκμετάλλευση του καφενείου - εστιατορίου της Βουλής, ακόμα τρεις απολύσεις!

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Άντε κορόιδα. Κάντε και κανέναν έρανο να ενισχύσετε τα εκλεκτα κομματόσκυλα αυτών που σας κατέστρεψαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: