"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η πρώτη φάση της συνωμοσίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο Α. ΛΥΚΑΥΓΗΣ

ΕΚΕΙΝΟ που ασφαλώς προέχει σήμερα για τον Κυπριακό Ελληνισμό, είναι η ασφαλέστερη και η ταχύτερη διέξοδος από τον βρόχο των κατοχικών παραγώγων. Αυτή ακριβώς και η πρώτη μας έγνοια και μέριμνα. Ολα τ’ άλλα έπονται. Επονται μεν, δεν πρέπει να λησμονούνται δε. Οπως αυτό που η σημερινή αποφράδα επέτειος της εθνικής ατιμίας σηματοδοτεί ως την πρώτη φάση, αυτού που προκάλεσε και συντηρεί την κυπριακή τραγωδία. Η οποία όμως -συνεργούντος του χρόνου και ανοσιουργούντος του εθισμού- κινδυνεύει να υποστεί έωλο εκφυλισμό.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για εισβολή αλλά την ίδια ώρα να ξεχνάμε το πραξικόπημα. Που θεωρείται συνήθως ως η αιτία της, ενώ δεν ήτο παρά ο προπομπός της. Γιατί, ναι, το ιουλιανό έγκλημα της χούντας και των κυπριακών της πλοκάμων υπήρξε μέρος ενιαίου και αδιαίρετου σχεδιασμού. Εστω κι αν πολλοί από τους άφρονες που ενεπλάκησαν το αγνοούσαν. Και παρασυρόμενοι, απέβησαν προγεφυρώματα της προδοσίας που διεπράχθη σε βάρος και της Κύπρου. Είναι άλλωστε γι’ αυτό που ο περιβόητος «Φάκελος της Κύπρου» παραμένει επτασφράγιστος. Πέραν όσων αφορούν εκείνα που όλοι βιώσαμε τις φοβερές εκείνες ώρες και μέρες της αντεθνικής αυτουργίας. Που πρώτο της, παρεμπιπτόντως, θύμα υπήρξε αυτό εν ονόματι του οποίου η προδοσία διεπράχθη: η ένωση δηλαδή, ως διαχρονικός πόθος των κυπριακών γενεών.

Και δεν άνοιξε ο δυσώδης Φάκελος γιατί αυτομάτως θα συνάψει κατ’ άμεσο τρόπο τις δύο φάσεις του σιαμαίου εγκλήματος. Αιτιολογώντας την τουρκική επιδρομή. Ως αποτέλεσμα εν πολλοίς ατύπων συμφωνιών (και σιωπηρών συναινέσεων) της χούντας με την Αγκυρα. Με μεσολάβηση άλλων και κατευθυντηρίων κέντρων ισχύος, στα πλαίσια ευανάγνωστων υπό τις τότε συνθήκες περιφερειακών σχεδιασμών. Που αφορούσαν ευρύτερες στρατηγικές, πέραν ιδικής μας εμβέλειας. Η πάσα αλήθεια. Και υπό το φως αυτής ακριβώς της διαλεκτικής, διαπράττουν μέγα λάθος όσοι τυχόν εκ των υστέρων νομίζουν ότι το πραξικόπημα ετελείωσε με την εισβολή. Μη διαβλέποντας δηλαδή ότι: μέσα από τα τετελεσμένα που εδαφικώς κρεουργούν την Κύπρο και πολιτειακά τη διαιρούν, επιλιπαίνονται και απορρέουν δυναμικές ολικής αλώσεως. Στα πλαίσια τουρκικών στοχοθεσιών, που καθίδρυσαν κι εμπεδώνουν στρατηγικό προγεφύρωμα για ουσιαστική κηδεμονία της σύνολης αυτής γεωγραφίας.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: