"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Στείλε τις... κόρες σου στους Κούρδους», αν θες πολυγαμία

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Η πολυγαμία θα λύσει και το κουρδικό πρόβλημα, είπε ο άνθρωπος, κι έπεσαν πάνω του να τον φάνε.

Ενώ ο κύκλος του αίματος γύρω από το Κουρδικό αναπαράγει την ένταση, οι Τούρκοι άρχισαν να διατυπώνουν απόψεις της μορφής «Μήπως πρέπει να δούμε και το αν τελικά μπορούμε να συμβιώσουμε Κούρδοι και Τούρκοι;». Εχει φτάσει σε τέτοιο σημείο δηλαδή η ένταση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο δήμαρχος της πόλης Ρίζε, Χαλί Μπακιρτζί, έδωσε τα μαυροθαλασσίτικα φώτα του. Η πολυγαμία είναι διαδεδομένη στη Νοτιοανατολική Τουρκία, είπε, και πρότεινε να παίρνουν οι Τούρκοι για δεύτερη και τρίτη σύζυγο Κούρδισσες. Ο άνθρωπος με το πρακτικό, λάζικο μυαλό του, έκανε μια πρόταση και έλαβε υπόψη του μια πραγματικότητα της Τουρκίας.

Η απάντηση των Κούρδων ήταν «στείλε τις κόρες σου στους Κούρδους» και διάφορα άλλα, που έκαναν αναφορά στα στιβαρά κουρδικά μπράτσα και όχι μόνο!

Η πολυγαμία, και πιο συγκεκριμένα η θρησκευτικώς νόμιμη αλλά κατά τα άλλα παράνομη πολυγαμία, είναι σύνηθες φαινόμενο στην Τουρκία. Είναι μία ζώσα πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό Ισλάμ, με τον Ερντογάν και με όσους υποτίθεται ότι θέλουν να μετατρέψουν την τουρκική σε ισλαμική κοινωνία. Αυτοί βέβαια και το θέλουν και μάλλον δεν θα δυσκολευτούν, διότι η ζώσα πραγματικότητα είναι συντηρητική, σεξιστική και εκδηλώνεται με τρόπο που υποτιμά και περιθωριοποιεί τη γυναίκα. Διότι το θέμα δεν είναι να ψάχνει κανείς τάση υποτίμησης της γυναίκας μέσω της μαντίλας. Το θέμα είναι να ερμηνεύσει το άρθρο «μη ισλαμιστή» και πέρα για πέρα «κοσμικού» και γνωστού αρθρογράφου τουρκικής εφημερίδας που πριν από λίγο καιρό έγραφε αναφερόμενος σε γνωστή κουρδικής καταγωγής τραγουδίστρια: «Θα πάρω τα βουνά και θα την κάνω σκλάβα του σεξ». Θεωρώντας βέβαια ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα άρθρα του, όπου γράφει ό,τι του κατεβαίνει.

Αντί για τα βουνά, όμως εισέπραξε μια περιποιημένη μήνυση από την τραγουδίστρια και πήρε το δρόμο για το δικαστήριο, όπου και καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο για αποζημίωση.

Οπισθοδρόμηση δεν είναι η μαντίλα. Είναι η εικόνα που είδα πριν από μερικές μέρες σε αθλητική εκπομπή, σε ένα από τα κατ' εξοχήν «κοσμικά» τηλεοπτικά κανάλια, το NTV. Η είδηση για αποχώρηση της πιο γνωστής Τουρκάλας αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ επί πάγου συνοδευόταν από φωτογραφία της αθλήτριας. Η φωτογραφία την εμφάνιζε σε μια κίνηση όπου με το δεξί της χέρι κρατούσε το δεξί της πόδι και το σήκωνε στο επίπεδο του κεφαλιού της. Συγχωρέστε με, δεν ξέρω πώς λέγεται η κίνηση. Αυτό που ξέρω όμως είναι το ότι η φωτογραφία ήταν κομμένη και την έδειχνε από τη μέση και πάνω. Προφανώς έκριναν ότι δεν πρέπει να δούμε το άνοιγμα των ποδιών της.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: