"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανοχύρωτη απέναντι στους σεισµούς η Κωνσταντινούπολη

ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ µετά τον σεισµό της Νικοµήδειας που κόστισε τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, η Τουρκία (και δη η Κωνσταντινούπολη) παραµένει ανοχύρωτη απέναντι σε έναν νέο µεγάλο σεισµό. Αυτό είναι το πόρισµα νέας έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας της Τουρκίας που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Αssociated Ρress.

Οι κανόνες αντισεισµικής προστασίας που θεωρητικά έχουν θεσπιστεί δεν εφαρµόζονται, κατέληξε η επιτροπή· η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τον πολεοδοµικό σχεδιασµό, να ενισχύσει τα κτίρια που δεν έχουν κατάλληλη αντισεισµική θωράκιση, να ελέγξει την αστική ανάπτυξη και να τιµωρήσει όλους όσοι παραβιάζουν τους κανονισµούς.

Σύµφωνα µε την έκθεση, πολυάριθµες τουρκικές πόλεις κινδυνεύουν από ενδεχόµενο σεισµό, περισσότερο από όλες όµως η Κωνσταντινούπολη: ανάµεσα στο ανατολικό και το δυτικό τµήµα του ρήγµατος της Βόρειας Ανατολίας που βρίσκεται µόλις 20 χιλιόµετρα νότια της Πόλης δεν έχει υπάρξει κινητικότητα από το 1766 και οι επιστήµονες θεωρούν πως οι πιθανότητες να δώσει το τµήµα αυτό του ρήγµατος έναν µεγάλο σεισµό µέσα στα επόµενα τριάντα χρόνια είναι περισσότερες από 65%. Σε παλαιότερη έκθεση που είχε στείλει στο τουρκικό Κοινοβούλιο το Επιµελητήριο Πολιτικών Μηχανικών της χώρας προειδοποιούσε πως έως και 150.000 άνθρωποι µπορεί να χάσουν τη ζωή τους.

Οι γεωλόγοι έχουν καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να κατεδαφίσει 40.000 κτίρια και να ενισχύσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλα. Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει µέχρι στιγµής εκατοντάδες νοσοκοµεία, σχολεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια, καθώς και γέφυρες, δηλώνει όµως πως δυσκολεύεται να βρει τους πόρους προκειµένου να ενισχύσει τα επικίνδυνα κτίρια.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: