"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διακοπές της κρίσης

Το φετινό καλοκαίρι μοιάζει να σκιάζεται από το μαύρο σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Ολοένα και περισσότερες οικογένειες, αλλά και εργένηδες που δεν έχουν την πολυτέλεια δικού τους εξοχικού ή την επιλογή να μείνουν σε φίλους και συγγενείς, σκέφτονται σοβαρά την εναλλακτική να μείνουν σπίτι τους κατά τη διάρκεια της άδειάς τους, προκειμένου έτσι να μη σπαταλήσουν ένα σωρό χρήματα για διαμονή και φαγητό. Σ' αυτό συντείνει το ότι η χώρα μας δεν φημίζεται για τις οικονομικές τιμές της στα τουριστικά καταλύματα και το ότι οι τιμές σε ταβέρνες και καφέ είναι -παρά την κρίση- ακόμα τσιμπημένες.

Ωστόσο, παρά την αναμφίβολα άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε φέτος τις διακοπές σας. Αρκεί να είστε ευέλικτοι, ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και... δικτυωμένοι. Και θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας πόσες εναλλακτικές έχετε!

Διακοπές ανταλλαγής: μια καλή λύση για οικογένειες
Μέχρι τώρα, το σπίτι σας όσο λείπατε σε διακοπές ήταν κλειστό, σωστά; Φέτος μπορείτε να το αλλάξετε αυτό προς όφελός σας. Στον Ιστό υπάρχουν πολλά προγράμματα ανταλλαγής σπιτιών που δουλεύουν ως εξής: γίνεστε μέλη, καταχωρίζετε τα στοιχεία του σπιτιού σας (πού βρίσκεται, αν είστε καπνιστές, αν είναι κοντά σε θάλασσα, κοντά σε συγκοινωνίες και ποιες, πόσα δωμάτια έχει, αν δέχεστε κατοικίδια κ.λπ.) και γράφετε ποια περίοδο ενδιαφέρεστε να φύγετε για διακοπές και ποιοι προορισμοί σας κάνουν κλικ.

Στη συνέχεια ψάχνετε άτομα, και πάλι μέσα από το site, που να θέλουν να επισκεφθούν τη δική σας χώρα και πόλη. Βλέπετε τα χαρακτηριστικά των δικών τους σπιτιών, τσεκάρετε σε ποιο από αυτά θα μπορούσατε να μείνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας και έρχεστε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους. Η συνέχεια είναι απλή: είτε συμφωνείτε να ανταλλάξετε σπίτια για τις διακοπές σας, είτε -αν δεν είστε ικανοποιημένοι από κάτι στην επικοινωνία σας- δεν συμφωνείτε και ψάχνετε για... άλλα.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να επικοινωνήσουν μαζί σας και άλλοι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες που θα δουν το σπίτι σας και θα θέλουν να σας προτείνουν ανταλλαγή. Και φυσικά μπορείτε να επιλέξετε να πάτε όπου τραβάει η όρεξή σας, από νησί στην Ελλάδα, από χώρες της Ευρώπης, μέχρι την Ασία και την Αμερική! Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνεστε καθόλου με έξοδα παραμονής, ενώ μπορείτε να μαγειρεύετε μέσα στο σπίτι όπου θα μένετε γλιτώνοντας και το φαγητό έξω.

Και μην τρομάζετε τι μπορεί να συμβεί στο σπίτι σας με «ξένους» να μένουν μέσα: οι δικλίδες ασφαλείας (όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας σερφάροντας στα παρακάτω sites) εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να μην έχετε ενδοιασμούς να δοκιμάσετε αυτή την καινούργια εμπειρία.

Φιλοξενηθείτε σε... καναπέ: η λύση για τους περιπετειώδεις εργένηδες, τους νέους, πιθανώς και τα ζευγάρια
Εχετε καναπέ στο σπίτι σας; Ισως κάποιο έξτρα κρεβάτι για να φιλοξενείτε φίλους που... ξεμένουν σπίτι σας; Τέλεια! Τότε μπορείτε να γίνετε μέλη της παγκόσμιας ομάδας των «ταξιδιωτών του καναπέ». Το couch surfing είναι μια μόδα που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια μπήκε ως πρακτική στη λογική των Ελλήνων, και πάλι όμως, μόνο των νεότερων και πιο... ανοιχτών στην περιπέτεια και την έλλειψη πολυτέλειας.

Οι ταξιδευτές του καναπέ είναι ένα κίνημα που επιτρέπει σε όλους να επισκεφθούν κάθε σημείο του πλανήτη, με μόνη προϋπόθεση ότι δεν θα κάνουν πολυτελείς διακοπές, αλλά θα ζήσουν σαν ντόπιοι στον τόπο που θα επισκεφθούν.

Το «σύστημα» λειτουργεί ως εξής: εγγράφεστε μέλη σε κάποιον από τους παρακάτω ιστότοπους, δηλώνοντας πόσα άτομα μπορείτε να φιλοξενήσετε στο σπίτι σας και για ποιους μήνες. Ακόμα, γράφετε αν προτίθεστε να ξεναγήσετε τους φιλοξενούμενούς σας, πού μένετε, μερικά στοιχεία για τον χαρακτήρα σας (τι σας αρέσει και τι όχι, τα χόμπι σας, ποιες γλώσσες μιλάτε κ.λπ.). Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν μαζί σας όσοι θα ήθελαν να φιλοξενηθούν στον... καναπέ σας. Αφού μιλήσετε online, τους δέχεστε ή τους απορρίπτετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς: εντοπίζετε το μέρος που θέλετε να πάτε, βρίσκετε τους πιο ενδιαφέροντες... καναπέδες και κάνετε την κρούση σας. Το πιθανότερο (συνήθως έτσι γίνεται) είναι να σας δεχτούν! Μετά, το μόνο που σας μένει είναι να ετοιμάσετε βαλίτσες και καλό ταξίδι!

Να σημειώσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δικλίδες για την ασφάλεια τη δική σας και αυτών που θα σας φιλοξενήσουν ή που θα μείνουν στο σπίτι σας.

Ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές διακοπές φιλοξενίας και ανταλλαγής σπιτιών με μια επίσκεψη στα:

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: