"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ετήσια έσοδα 1 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει η Παιδεία

Οταν οι διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί προτείνουν μεταρρυθμίσεις παντού, εννοούν σε όλους του κλάδους, ξεκινώντας από την παιδεία.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να μετρηθεί η συμβολή της εκπαίδευσης στην ελληνική οικονομία με την ευρύτερη έννοια. Για παράδειγμα, θα υπολογιστεί ο τζίρος από τις δαπάνες και τα ενοίκια των φοιτητών που σπουδάζουν. Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι αν η Ελλάδα «επενδύσει» στην παιδεία και τα πανεπιστήμια γίνουν πιο ανταγωνιστικά, τότε μπορεί να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η αύξηση αυτή θα προέλθει τόσο από την εγχώρια κατανάλωση όσο και από εισροή συναλλάγματος εφόσον προσελκύσει η χώρα μας και ξένους φοιτητές. Οι έρευνες λαμβάνουν υπόψη άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Σουηδία, Βρετανία κλπ. Αναμένονται με ενδιαφέρον τα τελικά και ακριβή στοιχεία, αλλά κυρίως οι επίσημες προτάσεις και η υλοποίησή τους.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: