"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ολιγωρία στοιχίζει πολύ ακριβά


Σύμφωνοι, η κυβέρνηση Καραμανλή αποδείχθηκε μοιραία. Διέλυσε τις δομές του κράτους, προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας και μας διέσυρε διεθνώς. Βυθισμένη στα σκάνδαλα, με αλόγιστες σπατάλες και σε συνθήκες πρωτοφανούς ανυποληψίας, προκάλεσε όπως αποδείχθηκε καταστροφή. Αδύναμη και άβουλη, άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο «μη παρέκει». Άπαντες γνωρίζουν πλέον, γιατί η ΝΔ παρέδωσε σχεδόν αμαχητί την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ.

Το κεφάλαιο αυτό έκλεισε και άνοιξε ένα νέο την επομένη των εκλογών. Έγινε αμέσως αντιληπτό από τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού και των υπουργών του, πως τα ταμεία ήταν άδεια. Ήταν κοινή η διαπίστωση πως η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά ήταν δραματική. «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» θα πει ο κ. Παπανδρέου. Γρήγορα όπως ήταν φυσικό, ξεχνιόνται οι υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, είσπραξη ανείσπρακτων εισφορών, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων COSCO, ΟΤΕ, Ολυμπιακής κλπ.

Και αρχίζει υποτίθεται το συμμάζεμα της οικονομίας. Πως; Με την αντικατάσταση των κρατικών λιμουζινών από υβριδικά αυτοκίνητα, με την μείωση κατά 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στην αλλοδαπή, με την φορολόγηση των bonus των μεγαλοστελεχών, με την μείωση του αριθμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις ΔΕΚΟ!
Αυτά ήταν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ γίνεται ως συνήθως λόγος για την σύλληψη της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον περιορισμό της σπατάλης. Ταυτόχρονα, με δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών απορρίπτονται οι πιέσεις της Ε.Ε. για άμεσα μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων, αλλά και οι προειδοποιήσεις πως οι αγορές δεν πρόκειται να μας δώσουν λεπτό διορία.

Ο πρωθυπουργός αρνείται το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών μέτρων και όπως λέει θα εφαρμόσει ένα ήπιο «ελληνικό μοντέλο».
Η υπουργός Οικονομίας προτρέπει να μην συμμορφωθούμε με τις πιέσεις της Ε.Ε., λέγοντας πως «αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο». Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τη διαφωνία του για τα μέτρα δηλώνει πως «ο ελληνικός λαός δεν εξέλεξε τον κύριο Τρισέ», τον οποίο εγκαλεί γιατί «με τις δηλώσεις του υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας».

Όλα αυτά μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Όχι μόνο μας υποχρέωσαν να πάρουμε μέτρα, μας επέβαλαν με ακρίβεια και ποια θα είναι αυτά. Όσα δεν κάναμε σε τρεισήμισι μήνες, υποχρεωθήκαμε με ταπεινωτικό τρόπο από την Ε.Ε. να τα κάνουμε σε 10 ημέρες.
Και όμως αν εγκαίρως είχαμε εξαγγείλει ένα συγκροτημένο πακέτο μέτρων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαμε εξοικονομήσει κάποια δισεκατομμύρια που θα πάνε στα ληστρικά επιτόκια που μας επέβαλαν οι αγορές και ίσως να μην εκλιπαρούσαμε για βοήθεια την έσχατη ώρα, προκειμένου να μην πτωχεύσουμε!

Καλές είναι οι μεγάλες κουβέντες, αλλά δυστυχώς οι κανόνες της αγοράς είναι αμείλικτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: