"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Λιβύη ανέστειλε την έκδοση βίζας για τους Ευρωπαίους, πλην των Βρετανών

Σε αναστολή έκδοσης βίζας εισόδου πολιτών των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών προχώρησε η Λιβύη, κλιμακώνοντας πιθανότατα με τον τρόπο αυτόν τη διπλωματική της κόντρα με την Ελβετία.
Λίβυος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το μέτρο, από το οποίο τόνισε ότι εξαιρούνται οι Βρετανοί πολίτες, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η αναστολή έκδοσης βίζας αποφασίστηκε μια μέρα αφότου εφημερίδα της Λιβύης έγραψε πως η βορειοαφρικανική χώρα θα λάβει «αυστηρά μέτρα», προκειμένου να «απαντήσει» έτσι στη σύνταξη «μαύρης λίστας» για την έκδοση βίζας από την Ελβετία, στην οποία περιλαμβάνονται ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και μέλη της οικογένειάς του.

Ενημερωτικό σημείωμα στην ηλεκτρονική σελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η Λιβύη ανέστειλε την έκδοση βίζας για την περιοχή Σένγκεν - σε αυτήν περιλαμβάνονται 25 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που, όπως η Ελβετία δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος, παρά, το ότι είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μετέχουν στη Συνθήκη του Σένγκεν.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εχουν ήδη ξεκινήσει επαφές μεταξύ των χωρών της ζώνης για να υπάρξει συντονισμός στην αντιμετώπιση του μέτρου», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Η Λιβύη έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την Ελβετία μετά τη σύλληψη ενός από τους γιους του Καντάφι στη Γενεύη το 2008, αλλά και τη δίωξη δύο Ελβετών επιχειρηματιών που εργάζονταν στη Λιβύη.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι με το μέτρο αυτό η Λιβύη διακινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της ως επιχειρηματικός εταίρος. Οι ξένες επενδύσεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών το 2003, αλλά πολλοί επενδυτές θεωρούν πως αυθαίρετες αποφάσεις θα φέρουν καθυστερήσεις και δυσπραγία.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: