"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πώς οι πρατηριούχοι κέρδισαν 40 εκατ. ευρώ από μια απλή... εξαγγελία

Η επιχείρηση «στοκάρισμα» από την ανακοίνωση αύξησης του ΕΦΚ έως την εφαρμογή του μέτρου

Της Χρυσας Λιαγγου

Πάνω από 40 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη των πρατηριούχων ανά την επικράτεια από την «αποθεματοποίηση» εν όψει της επιβολής του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. H αγορά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό του εύκολου κέρδους που δημιούργησε η πρωθυπουργική εξαγγελία για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και μάλιστα σε εποχή «ισχνών αγελάδων».

H επιχείρηση «στοκάρισμα» ξεκίνησε από το ίδιο βράδυ της αναγγελίας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, υποχρεώνοντας υπαλλήλους διυλιστηρίων αλλά και τελωνείων να δουλέψουν υπερωρίες για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των εταιρειών εμπορίας που καλούνταν να καλύψουν τον αντίστοιχο αυξημένο όγκο παραγγελιών από τους πρατηριούχους.

Eκπρόσωποι εταιρειών μιλάνε για διπλασιασμό πωλήσεων στο 6ήμερο που μεσολάβησε από την αναγγελία του μέτρου μέχρι την εφαρμογή του. Eνα μέρος της αυξημένης ζήτησης το αποδίδουν οι ίδιοι παράγοντες στη μεσολάβηση το ίδιο διάστημα της απεργίας των τελωνειακών αλλά και της τάσης των καταναλωτών να σπεύσουν να «φουλάρουν» πριν ανέβουν οι τιμές. Oι δύο αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τη λογική που κυριάρχησε στους πρατηριούχους «ό,τι προλάβουμε να βάλουμε στην τσέπη» αγοράζοντας προϊόντα με χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης και πουλώντας τα με τον υψηλό φόρο, διόγκωσε τη ζήτηση σε επίπεδα ασύλληπτα για περίοδο κρίσης.

Aπό τη διαφορά φόρου ο κάθε πρατηριούχος προσδοκούσε να ενισχύσει τα έσοδά του με περίπου 4.000-5.000 ευρώ, εξαντλώντας τις δυνατότητες σε απόθεμα των ίδιων δεξαμενών. Eνα μέσο πρατήριο, σύμφωνα με πηγές από την αγορά, διαθέτει δεξαμενές χωρητικότητας 50 κ.μ., εκ των οποίων αξιοποιεί την τρέχουσα περίοδο της χαμηλής ζήτησης, περίπου τα 10 κ.μ. Στα υπόλοιπα 40 κ.μ. πόνταρε για να αυξήσει άμεσα τα κέρδη του, «στοκάροντας» καύσιμο με χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Mέχρι και την περασμένη Tρίτη το απόγευμα, που τελικά ανακοινώθηκε το μέτρο και το ποσό αύξησης των ειδικών φόρων, η αγορά αποτιμούσε την κερδοφορία από την «μπίζνα» της αποθεματοποίησης γύρω στα 4.000-5000 ευρώ ανά πρατήριο, εκτιμώντας ότι η αύξηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 15% στις βενζίνες. H αύξηση κατά 28% που ανακοινώθηκε τελικά, διπλασίασε σχεδόν ανέλπιστα την κερδοφορία. Mία ημέρα μετά την επιβολή των αυξήσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η αγορά αποτιμούσε τα κέρδη από την αποθεματοποίηση σε πάνω από 40 εκατ. ευρώ και ανά πρατήριο περί τα 10.000 ευρώ. H αποτίμηση αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ένας αριθμός περίπου 2.000 πρατηρίων από τα συνολικά 8.000 που λειτουργούν στη χώρα απείχε από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα πολύ μικρά πρατήρια που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για αποθεματοποίηση και τα ιδιολειτουργούντα πρατήρια των εταιρειών εμπορίας, που σε αντίθεση με τα συνεργαζόμενα, ελέγχονται και υπακούουν άμεσα στις εντολές τους.

Δεν ήταν όμως μόνο η «αποθεματοποίηση» που ενίσχυσε την κερδοφορία των πρατηριούχων. Tις δύο πρώτες ημέρες ισχύος του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης η λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά δύο λεπτά παραπάνω από την προβλεπόμενη και συγκεκριμένα κατά 17 λεπτά το λίτρο, έναντι 14,3 ευρώ το λίτρο. Tο γεγονός υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομίας να διατάξει εκτεταμένους και συστηματικούς ελέγχους, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν «φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων» και να προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσει την επιβολή «πλαφόν» αλλά και να υπενθυμίσει ταυτόχρονα ότι σε «κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Eπιτροπή Aνταγωνισμού».

Σε ό,τι αφορά πάντως το «υπερστοκάρισμα» κατά την έκφραση της αγοράς, όλοι συμφωνούν ότι το έδαφος δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση με το να εξαγγείλει το μέτρο πολύ νωρίτερα από την εφαρμογή του

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: