"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η λογική της πολιτικής διαστροφής: Τα πράγματα πρέπει να χειροτερέψουν προκειμένου να βελτιωθούν!

Καθηγητή στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.



Το έχουμε δει πολλές φορές στην πολιτική ιστορία: η ιδεοληψία και ο φανατισμός τυφλώνουν, οδηγώντας σε διαστροφικά συμπεράσματα.



Για πολλά χρόνια, οι κομμουνιστές έλεγαν ότι είναι προτιμότερο να χειροτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης διότι μόνο έτσι οι εργάτες θα ήταν σε θέση να αντιληφθούν το ταξικό τους συμφέρον και να εξεγερθούν, σπάζοντας τα καπιταλιστικά δεσμά.  


Οι σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αντιθέτως, τους κοιμίζουν: βελτιώνουν βραχυπρόθεσμα την κατάσταση της εργατικής τάξης, αλλά, μακροπρόθεσμα, διαιωνίζουν τον καπιταλισμό.



Σε διάφορες παραλλαγές, η ίδια δομή συλλογισμού συναντάται σε διάφορα συμφραζόμενα, ακόμη και σε αντίθετους πολιτικούς χώρους. Δεν πρέπει να εκπλήσσει: ασφαλές εμβόλιο κατά της ιδεοληψίας και του φανατισμού δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη!



Για τον παροιμιώδη Αμερικανό ταξίαρχο στον πόλεμο του Βιετνάμ, «το χωριό έπρεπε να καταστραφεί προκειμένου να σωθεί».  


Ο ιδιόρρυθμος μαρξιστής φιλόσοφος S.Zizek, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Channel 4, δήλωσε ότι, αν ήταν Αμερικανός πολίτης, θα ψήφιζε τον Trump. 


 Γιατί;  


Διότι η εκλογή Trump «θα ήταν ένα ξύπνημα [για τους Αμερικανούς]. Νέες πολιτικές διαδικασίες θα τίθονταν σε κίνηση»


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου εξέφρασε πρόσφατα στον «Σκαϊ», σε όχι ιδιαίτερα αξιοζήλευτα ελληνικά,την έμμεση προτίμησή του για εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη που ευνοούν την ακροδεξιά: «πιστεύω ότι αν έβγαινε ο ακροδεξιός στην Ολλανδία θα ταρακουνούσε τους Ευρωπαίους[στο να κλείσουν γρήγορα την ελληνική αξιολόγηση]».



Αν νομίσετε ότι το μονοπώλιο της διαστροφικής λογικής έχουν οι αριστεροί ή οι μιλιταριστές κάνετε λάθος. Οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι δεν πάνε πίσω - αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία!



Σε συνέντευξή του στον «Αντένα», ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης, δήλωσε: «να πέσει η κυβέρνηση και να μη γίνει η αξιολόγηση». Και η πλέον πρόσφατη εσοδεία προέρχεται από τον πνευματώδη αρθρογράφο της «Καθημερινής» Στ. Κασιμάτη (5/4/2017). Αφού αναφέρει ότι η ΕΕ συντάσσεται με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αντιτίθεται στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων που υποστηρίζει το ΔΝΤ, καταλήγει: «Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι η Επιτροπή, με την επιεική στάση της στη διαπραγμάτευση, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και, βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να πούμε ότι τη βοηθάει. Μακροπρόθεσμα, όμως, αυτή η επιείκεια βλάπτει τη χώρα, διότι ευνοεί τη σημερινή κυβέρνηση και διευκολύνει την παραμονή της στην εξουσία».




Ποιος είναι ο πυρήνας του συλλογισμού αυτών των ετερόκλητων ομιλητών;  


Τα πράγματα πρέπει να χειροτερέψουν διότι μόνο έτσι θα βελτιωθούν! 


 Μόνο αν καταστραφεί το χωριό, θα σωθεί (δεν θα πέσει στα χέρια των κομμουνιστών). Μόνο αν οι εργάτες εξαθλιωθούν, θα βελτιωθεί η κατάστασή τους (με την κατάρρευση του καπιταλισμού). Μόνο αν οι πολίτες υποστούν τη λαϊκιστική ακροδεξιά, θα ξυπνήσουν(θα στραφούν εναντίον της). Μόνο αν καταστραφεί ολοκληρωτικά η οικονομία, θα σωθεί η χώρα (θα απαλλαγεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ).



Πολλά μπορεί να πει κανείς για αυτή τη διαστροφική λογική, θα αρκεστώ σε τρία σημεία:



Πρώτον, η ιδεοληψία και ο φανατισμός οδηγούν σε αφηρημένες μορφές σκέψης, οι οποίες καταλήγουν να είναι απάνθρωπες, εφόσον δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή συγκεκριμένων (όχι αφηρημένων) ανθρώπων.Η προστασία του αφηρημένου συστήματος θεωρείται πιο σημαντική από την ευημερία και την αξιοπρέπεια των πολιτών. 


Δεύτερον, υπάρχει κάτι το μεσσιανικό και μισάνθρωπο σε αυτή τη λογική – οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το καλό τους· χρειάζεται να βιώσουν το χειρότερο για να μάθουν


Και τρίτον, η διαστροφική λογική εμπεριέχει μια λανθάνουσα αντίληψη αιτιοκρατίας: αν το κακό συμβεί, είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα αντιδράσουν, επιλέγοντας το καλό.



Όσο η πολιτική κατάσταση οδηγείται σε άμετρη σύγκρουση, τόσο πιο πιθανό είναι πολιτικοί και αρθρογράφοι να οχυρώνονται σε αντίθετα χαρακώματα, τα οποία θα επιδιώκουν να υπερασπίζουν πάση θυσία. Το συμπέρασμα το οποίο έχουν ήδη προ-επιλέξει (καθότι στρατευμένοι) δικαιολογεί την υιοθέτηση οποιασδήποτε προκείμενης, όσο περίεργη, αμφισβητήσιμη, ή διαστροφική κι αν είναι!



Πριν καταρρεύσει η λογική, έχει, δυστυχώς, ήδη καταρρεύσει η «πόλις»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: