"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Πουλάμε τρέλα με τη Βενεζουέλα



Oταν έγινε η τραγωδία με τους πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι, τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγάλει πόρισμα χωρίς καν να βρέξουν δάχτυλο στα νερά του Αιγαίου: τους έπνιξε το Λιμενικό.  


Για τους νεκρούς στη Βενεζουέλα, όμως, κάνουν δημοσιογραφία ήπιων τόνων: δολοφονήθηκαν από αγνώστους.


Και το χθεσινο κείμενο στο left.gr για την ένταση στη Βενεζουέλα, θυμίζει εκείνο το παλαιό ανέκδοτο με το παιδάκι που σώθηκε την τελευταία στιγμή από τα χέρια του γορίλα –ο Ριζοσπάστης, υποτίθεται, θα έγραφε ότι άρπαξαν φαγητό από το στόμα μικρού ζώου.
«Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης πλημμύρισαν τους δρόμους της Βενεζουέλας διαδηλώνοντας ενάντια στο πραξικόπημα της Δεξιάς. Ο Ν. Μαδούρο, μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση, κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ για υποστήριξη στο πραξικόπημα».

 

Δεν είναι, απλώς, καλό. Είναι έργο σουρεαλιστικής τέχνης, ένα κομψοτέχνημα σοβιετικής κατασκευής, βγαλμένο από τα παραγωγικά χρόνια της σταλινικής προπαγάνδας, τότε που σπουδαίοι καλλιτέχνες έκαναν την επαναστατική φλόγα εμπνευσμένη αφίσα. Ναι, είναι μία καλή ανάγνωση των εξελίξεων στην Βενεζουέλα αρκεί να είναι 1947, έξω να χιονίζει και εσύ να διαβάζεις τη «Πράβντα» σε ένα χωριουδάκι καμιά διακοσαριά χιλιόμετρο βορείως του Νοβοσιμπίρσκ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αν το αντιμετωπίσεις ως τέχνη, το αποθεώνεις. Αν το δεις ως είδηση, βάζεις τα γέλια.
«Ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή αμυντικό σχέδιο με την ενίσχυση της αστυνομικής και της στρατιωτικής παρουσίας και χθες ανακοίνωσε την σύλληψη 30 ατόμων, που κατηγορούνται για πρόθεση πρόκλησης βίαιων επεισοδίων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, και ότι, χάρη στο αμυντικό του σχέδιο, «ματαίωσε αμερικανοκίνητη απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος».


Και όταν το γέλιο ησυχάσει μέσα στο στέρνο, κατέβει και σβήσει μέσα στην κοιλιά, αναρωτιέσαι για ποιο λόγο το κάνουν όλο αυτό.  


Γιατί η «Αυγή» και το Left γράφουν αυτά τα πράγματα; 


Γιατί η ΕΡΤ παίζει το θέμα χαμηλά ή δεν το αναφέρει καν;  


Το τρολάρισμα είναι μία εκδοχή, αλλά απαιτεί χιούμορ που, παραδοσιακά, οι κομματικοί στρατοί δεν διαθέτουν.  


Μήπως νομίζουν ότι έτσι θα παραπλανήσουν το ακροατήριό τους;  


Μα, αν όντως το πιστεύουν αυτό, δείχνουν και πόσο υπολήπτονται το κοινό τους. Το πολύ κανένας πικραμένος, που το βλέπει εντελώς οπαδικά, να τυπώσει το κείμενο για να υπερασπιστεί την αλήθεια του. Όμως στην πραγματικότητα γελάει το facebook. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα που χαχανίζει με το δράμα της Βενεζουέλας. 


Μην είναι καμιά απέλπιδα προσπάθεια να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα; 


Μπα, δεν μας έχουν για τόσο αφελείς.


Ε, τότε τι είναι; Γιατί το κάνουν αυτό;  


Προφανώς επειδή...
 δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους συντρόφους στη Βενεζουέλα. 


Καλό είναι, γενικώς, να μην μπλέκεις με τύπους σαν τον Μαδούρο. Ομως αν μπλέξεις, καλό είναι να μην τον στενοχωρείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: