"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ: Ο Τσίπρας πόνταρε για άλλη μια φορά στην… «αντισυστημική Ευρώπη»



Η Marine Le Pen έχει άποψη για το ΣΥΡΙΖΑ και την έχει εκφράσει ανοιχτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν φαίνεται να έχει άποψη για το αν είναι σωστό η όχι η κ. Le Pen να κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία.  


Όπως είχε ομολογήσει και ο κύριος Κούλογλου, με αφορμή τις εκλογές στην Ολλανδία, η Αριστερά στην Ελλάδα επενδύει στο μπάχαλο.


Ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε την αξιολόγηση πιστεύοντας ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη θα του έδιδαν πλεονέκτημα. Δεν πίστευε φυσικά ότι οι Ευρωπαίοι θα μας χάριζαν το χρέος. Εκείνο που φαίνεται ότι ήταν πιο κοντά στις αντιλήψεις του κ. Τσίπρα είναι ότι μια νίκη των «αντισυστημικών δυνάμεων» στην Ευρώπη θα άνοιγε ένα παραθυράκι ευκαιρίας και για τον ίδιο. Ότι μέσα στο γενικό μπάχαλο θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεγάλη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει στην οικονομία της χώρας με τις ατέρμονες «διαπραγματεύσεις» του. Ότι η δική του ζημιά θα χανόταν μέσα σε μια μεγαλύτερη ζημιά για την Ευρώπη.


Η θεωρία των δύο άκρων είναι άδικη για το παρελθόν της Αριστεράς. Δείχνει όμως να βρίσκει εφαρμογή  στις μέρες μας, καθώς ακροδεξιά και αριστερά δείχνουν να έχουν τους ίδιους προβληματισμούς για την Ευρώπη και τον ίδιο εχθρό: τις φιλελεύθερες κοινωνίες, που η Ευρώπη με κόπο και μεγάλο κόστος έχει κατορθώσει να αναδείξει. Δε μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι ακροδεξιοί της Γαλλίας έχουν σχέση με την Αριστερά του Melenchon, αλλά και δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο Macron δεν στηρίχτηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα από τον κ. Melenchon.


Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Στην εθνοσωτήριο κυβέρνησή μας  συνυπάρχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο... «εκπρόσωπος του μεσαίου χώρου», Πάνος Καμμένος. 


Ο κ. Καμμένος σπεύδει να υιοθετήσει οποιαδήποτε αντισυστημική συμπεριφορά. Γι’ αυτό και εμφανίστηκε ακόμη και ως εκπρόσωπος του… τραμπισμού στην Ελλάδα. 


Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει στελέχη από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά. Στην πραγματικότητα είναι...
 η συμμαχία δύο ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων που προσπαθεί να εκφράσει αυτό το λεγόμενο «αντισυστημικό» που απειλεί σήμερα ανοιχτά την Ευρώπη. Αυτό που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία με το Brexit και στην υπόλοιπη ευρώπη με την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων, εμφανίστηκε πρώτα στην Ελλάδα.


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ποντάρει στο μπάχαλο της Ευρώπης, καθώς νιώθει ότι βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό το κύμα που αμφισβητεί και απειλεί την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κρατική και αυστηρά ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΤ, εκθείαζε την ακροδεξιά Le Pen. Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ μούδιασε από το αποτέλεσμα. Δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τον αντιευρωπαϊκό λόγο της κυρίας Le Pen. Ωστόσο, έχει ακόμη το περιθώριο. Διάθεση δεν ξέρουμε αν έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: