"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Οι "Στρατηγοί Καρανίκες" διόρισαν κομματικό στρατό 21.000 συμβασιούχων στο Δημόσιο μέσα σε έξι μήνες!



Προσλήψεις-ρεκόρ, που εκτίναξαν στις 72.765 (συνολικά 74.879 αν υπολογιστούν και οι 2.114 μετακλητοί που επίσης αυξάνονται μήνα με το μήνα) τον αριθμό των εποχικών υπαλλήλων στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με εξαγγελίες για μονιμοποίηση εποχικών και «ανακύκλωση» εργαζομένων, είναι το νέο τρίπτυχο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.


Ακόμα και η ΔΕΗ, που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και ετοιμάζει αυξήσεις στα τιμολόγια, «επιστρατεύεται» για τη χρηματοδότηση 2.338 διορισμών εποχικών στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας. Κατά τα άλλα, ο Προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει εξοικονόμηση σχεδόν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Αύξηση 28%


Κατά 28% αυξήθηκαν οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους τελευταίους επτά μήνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης A’ και Β’ Βαθμού (δήμοι -περιφέρειες) και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2017 στις 74.879.
Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, αφού το πρωτοφανές ανοδικό σερί των συμβασιούχων στο Δημόσιο είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2013. Σε κανέναν άλλο μήνα της τελευταίας πενταετίας δεν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλο πλήθος έκτακτου προσωπικού. Προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2016 (74.506) και πιο πριν τον Μάιο του 2015 (68.709), τον Μάιο του 2014 (64.919) και τον Μάιο του 2013 (61.732).

«Ντρίμπλα»:

Αυτή η απότομη αύξηση των έκτακτων υπαλλήλων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβολή του κανόνα προσλήψεων/συνταξιοδοτήσεων που έχει συμφωνηθεί με τα Μνημόνια (1 προς 5 το 2016, 1 προς 4 το 2017 και 1 προς 3 το 2018). Επειδή δηλαδή δεν επιτρέπονται απεριόριστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση καλύπτει τα κενά του Δημοσίου με...
 έκτακτο προσωπικό που προσλαμβάνεται από 2 μήνες έως ένα χρόνο. Ετσι λοιπόν δημιουργείται ένα είδος «ανακύκλωσης» προσωπικού που έχει φτάσει να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπως σχολεία, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμβασιούχοι παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στις ίδιες υπηρεσίες για χρόνια με τη διαδικασία της ανανέωσης συμβάσεων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να διεκδικήσουν μονιμοποίηση.

Μόνιμοι

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν, κατά τη χρονική περίοδο από τον Αύγουστο 2016 έως τον Φεβρουάριο 2017 αυξήθηκε και το πλήθος του μόνιμου προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου στα υπουργεία, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ αυξήθηκαν από 564.729 στους 565.430.


Εάν ωστόσο λάβει κανείς υπόψη ότι το αποκορύφωμα του πλήθους του έκτακτου προσωπικού σημειωνόταν τα προηγούμενα χρόνια από τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο και όχι τον Φεβρουάριο, προμηνύεται και νέο ρεκόρ προσλήψεων το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: