"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΑΛΛΙΑ: Μακρόν Vs Λεπέν – και τώρα τι;

Από το "Protagon Team"


Εν μέσω τρομοκρατίας και εξαέρωσης του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού, η Γαλλία οδεύει προς μια αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάμεσα στον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.


Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από εκτιμήσεις τις ψήφου των εκλογέων, δίνουν 23,5% στον Μακρόν και 21,5% στην Λεπέν, ενώ με 19,5% μοιάζουν να ισοψηφούν Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν (είναι εκτίμηση από την εταιρεία Ipspn/Sopra).



Ο πέμπτος της πεντάδας των βασικών υποψηφίων, ο Μπενουά Αμόν, καταποντίστηκε μαζί με το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ιστορίας του.



Σε μια πρώτη αντίδραση μετά το αποτέλεσμα και την ιστορική υποχώρηση του κόμματος, ο Μπενουά Αμόν εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξή του στον Μακρόν. «Πολιτικός αντίπαλος ο Μακρόν, εχθρός της γαλλικής Δημοκρατίας η Λεπέν» είπε χαρακτηριστικά. Είναι η γραμμή που είχε εκφράσει και ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που επέλεξε (επίσης πρωτοφανώς για τη γαλλική ιστορία) να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.


Προφανώς δημιουργείται ένα μέτωπο κατά της Λεπέν. 


Ο Μπερνάρ Καζνέβ, σοσιαλιστής πρωθυπουργός, κάλεσε όλους τους Γάλλους να συμπαραταχθούν πίσω από τον Μακρόν. Το ίδιο έκανε και ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν ο οποίος τόνισε ότι η συμμετοχή της Λεπέν στον β΄ γύρο είναι πολύ κακό νέο, ενώ κάλεσε όλους τους δημοκράτες να συνταχθούν με τον Μακρόν.


Και στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν;  

 

Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, έσπευσε να τουιτάρει την επιδοκομασία για το αποτέλεσμα, το οποίο είναι «μια ωραία νίκη για όλους τους πατριώτες».



Η πλευρά της ακροδεξιάς υποψήφιας έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αν και οι δημοσκοπήσεις ποτέ δεν την έδειξαν σε θέση να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών και να καταλάβει την προεδρία.  


Η τακτική της αποδαιμονοποίησης του Εθνικού Μετώπου απέδωσε σε πρώτη φάση αυτό που αναμενόταν, αν υπολογίσουμε και τον προηγούμενο χρόνο των τεκτονικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο με το Brexit και την εκλογή Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: