"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ενα ψυγείο κάνει βόλτα στα Εξάρχεια



Την είδηση τη διάβασα σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια, υποχρέωσαν τους ενοίκους να αποχωρήσουν και θρονιάστηκαν μέσα για μιάμιση ώρα. Αποχώρησαν αφού έγραψαν συνθήματα εναντίον του κόμματος και υπέρ των καταλήψεων, φεύγοντας δε πήραν μαζί τους διάφορα έπιπλα, συσκευές, ένα μεγάφωνο, ένα ψυγείο και ένα κάδρο του Τσε Γκεβάρα.


Φαντάζομαι η οικοσκευή τούς ήταν απαραίτητη γιατί την ίδια περίοδο  έχουν  να εξοπλίσουν το νέο αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ στην πλατεία Εξαρχείων. Δεν ξέρω αν χρησιμοποίησαν και τον ίδιο γερανό για να μεταφέρουν το ψυγείο, κάτι που δεν θα ξένιζε κανέναν. Εδώ δεν ξένισε  τον συνάδελφο που έγραψε το κομμάτι, το οποίο επέγραφε με τον τίτλο «Απαλλοτρίωσαν και κάδρο του Τσε». Δηλαδή αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο το συντάκτη δεν ήταν ότι καταλήφθηκαν για μιάμιση ώρα τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο κέντρο της Αθήνας, δεν είναι ότι υποχρέωσαν πολίτες να εγκαταλείψουν το χώρο τους, δεν ήταν  ότι λέρωσαν και λεηλάτησαν ξένη ιδιοκτησία, δεν ήταν ότι κουβάλησαν μεσημεριάτικα ένα κλεμμένο ψυγείο και την υπόλοιπη λεία μέσα στους δρόμους της πολυσύχναστης γειτονιάς, ήταν ότι βούτηξαν και ένα κάδρο του Τσε. Και μάλιστα «απαλλοτρίωσαν», για να στεφανωθεί αυτό το κομπολόι παρανομιών με το απαλλακτικό βούλευμα της εφημερίδας – «πολιτική πράξη».

Στο indymedia αναρτήθηκε κείμενο που αξιώνει την απομάκρυνση των «κομματικών παρασίτων» από τη γειτονιά τους, δικαίως, γιατί προφανώς ήταν παράνομα τα κομματικά γραφεία αφού δεν  είχε χορηγηθεί άδεια σκοπιμότητος από το τοπικό ΚΕΠ. Και θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει  αυτό μια ζεστή φιλική ενέργεια προς τους πρώην συνοδοιπόρους του πεζοδρομίου, που τους προϊδεάζουν, γιατί άλλα κομματικά γραφεία της περιοχής κάποιοι συνηθίζουν να τα πυροβολούν απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά.


Είναι η νέα κανονικότητα που ζούμε χρόνια τώρα. 


Υποθέτω ότι τα κομματικά στελέχη δεν έφεραν αντίσταση στην απαίτηση των καταληψιών να εξαφανιστούν από μπροστά τους, δεν  τηλεφώνησαν καν στην Αστυνομία αυτήν τη μιάμιση ώρα που είχαν απαλλαγή από τα καθήκοντα τους, γιατί και οι ίδιοι θα συμμερίζονται το δικαίωμα των παλαιών τους συντρόφων στην πολιτική πράξη της αρπαχτής. 

 Εμμέσως αναγνωρίζουν και αυτοί και η κυβέρνησή τους τα κυριαρχικά δικαιώματα των αντιεξουσιαστών σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας και τη δική τους υποχρέωση να παραχωρούν το ζωτικό χώρο και χρόνο που απαιτείται ώστε να υπηρετείται  η μηχανική της τοπικής εξουσίας τους.


Εστησαν ανενόχλητοι  δικό τους ΚΕΠ για να διεκπεραιώσουν την αναρχική γραφειοκρατία (προφανώς στο πλαίσιο του δικού τους πολεοδομικού σχεδίου- δεν ξέρω αν διαθέτουν ήδη Τεχνικό Επιμελητήριο), πιθανώς να φτιάξουν και ΕΛΤΑ για όσους επιθυμούν να στέλνουν δέματα σε στόχους του εξωτερικού, στο τέλος μπορεί να κάνουν και Δημαρχείο, ίσως και Πυροσβεστική για να σβήνει τις φωτιές που έχουν τη συνήθεια να ανάβουν. 


Τελικά ίσως...

τον αδίκησα το συνάδελφο, ίσως πραγματικά η είδηση βρίσκεται στο κάδρο του Τσε.  


Διότι οι αναρχικές δημόσιες υπηρεσίες ποιόν άλλον θα κρεμούσαν στα γραφεία τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: