"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΑΛΛΙΑ: Ευχάριστη είδηση για την Ευρώπη η πιθανή επικράτηση Μακρόν



Η διαφαινόμενη-σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις-επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρον, του πλεον φιλοευρωπαιου υποψηφίου, στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ειναι μια απο τις λιγες ευχαριστες ειδησεις μετα απο μια καταθλιπτική χρονια για την Ευρώπη.  


Αν επιβεβαιωθούν αυτες οι προβλέψεις καθως και η γαλλική παράδοση της υγειονομικης ζωνης εναντίον της Ακροδεξιας, ο Μακρον θα κερδίσει εύκολα και τον δεύτερο γύρο σε δυο εβδομαδες.  


Διαψεύδοντας τις Κασσανδρες η Γαλλια απέδειξε οτι δεν ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, οπως αυτες διαμορφώθηκαν απο το Μπρεξιτ, το δημοψήφισμα στην Ιταλια, την εκλογή-σοκ του Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλα και την ευρυτερη άνοδο του post truth λαϊκισμού και του αριστερού/ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού.


Η ΕΕ μπορει να ξεφυσησει ανακουφισμένη, η αποσυνθεση της αναβάλλεται-έστω για λιγο. 


Μετα τα εξίσου ενθαρρυντικά αποτέλεσματα στην Ολλανδια και την δημοσκοπική κατάρρευση της ξένο-και ευρωφοβικης "Εναλλακτικής για τη Γερμανια" στις εκλογες του Σεπτεμβρίου στην Γερμανια, οι οιωνοί για το μέλλον της ειναι σαφώς καλύτεροι απο οταν ξεκίνησε αυτός ο εκλογικός μαραθώνιος στη γηραιά ήπειρο (Ολλανδία, Γαλλια, Γερμανια).


Δεν ειναι ωστόσο η ωρα ούτε για θριαμβολογίες ούτε για επανάπαυση. Τα περιθώρια μιας προεδρίας Μακρον ειναι πεπερασμένα. Καθοριστική σημασία θα εχει η σύνθεση της επόμενης εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει μετα τη νεα αναμέτρηση στη Γαλλια σε ενα μήνα. Το νεοπαγες κίνημα του νεαρού πρώην τραπεζίτη "En Marche!"δεν αναμένεται να εχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική παρουσία για να του λύσει τα χέρια. Αν ο απερχομενος Φρανσουα Ολάντ εχει να επιδείξει τοσο φτωχό κυβερνητικό έργο παρόλο που κυβέρνησε με μια φιλική βουλη, ειναι λογικό να αναρωτιέται κανεις ποσα μπορει να πετύχει ένας απειρος πρόεδρος στο πλαίσιο μιας άβολης συγκατοίκησης με μια εχθρική εθνοσυνέλευση.


Το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλια και κατ επέκταση την ΕΕ παραμένει φυσικά...

 η Μαριν Λεπεν και το Εθνικό Μέτωπο. 


 Στην προεκλογική εκστρατεία αποκαλύφθηκε οτι παρα την υποτιθέμενη ιδεολογική στροφή της και την αποπομπή του πατρος, ο αντισημιτισμος ειναι βαθιά εγεγραμμενος στο γενεαλογικο δέντρο των Λεπεν.  


Μπορει να αποτράπηκε προς το παρόν η άνοδος της στην προεδρία, αλλα δεν αποκλείεται να καταφέρει να πάρει τη ρεβάνς σε ενα μήνα στις βουλευτικές εκλογες


Απο την άλλη, η Λεπεν θα εχει αλλα πέντε χρονια στη διάθεση της να παίξει το χαρτί του αντισυστημισμου για να καρπωθεί την διογκούμενη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών για τις επαρατες ελίτ. Το 2022 η ηγέτης του Εθνικού Μετωπου θα ειναι μόλις 54 ετών κι η γαλλική κοινωνία ακομη πιο εξοικειωμένη με την ιδεα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: