"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΒΛΑΧΟΜΠΑΡΟΚΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: O πάταγος του γκρεμίσματος των συμβόλων του εγχώριου βλαχομπαρόκ νεοπλουτισμού της Ψωροκώσταινας


Πάταγο από τα συντρίμμια του νεοπλουτισμού της μεταπολίτευσης καθώς ένα μετά το άλλο σωριάζονται τα εμβληματικά σύμβολά του. Προχθές η Καλογήρου, χθες η Άλφα Γκρίσιν σήμερα η Προμότ Λαινόπουλος στη Γλυφάδα και πάει λέγοντας. Ενα μετά το άλλο γκρεμίζονται τα σύμβολα του εγχώριου βλαχομπαρόκ νεοπλουτισμού που κυριάρχησε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης και κάποια βλαχομπαρόκ κάστρα του παραμένουν για να θυμίζουν τα μεγαλεία της ξιπασιάς.


Γιατί όμως καταρρέουν ένα μετά το άλλο τα σύμβολα του νεοπλουτισμού; 


Μα γιατί οι πιο πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις στηρίχθηκαν στο εύκολο χρήμα που σκορπούσαν οι τράπεζες από την δεκαετία του 80 και μετά. Στην συνέχεια ήρθε και η μεγάλη αρπαχτή του Χρηματιστηρίου και έδεσε το γλυκό.  


Το κάθε εγχώριο βλαχαδερό θεωρούσε must να έχει στην συλλογή του Prada, DKNY, Armani και πάει λέγοντας. 


Εδώ, στις Μυκόνους, στα σαλέ, στα μπουζούκια κάηκαν δις ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων και θαλασσοδανείων


Ενας κατσιαπλιάς λαός που ζούσε και αγόραζε πάνω από τις δυνάμεις του με χρήμα που δεν του αντιστοιχούσε. 


Οτι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε ήταν το σύνθημα. 


Ο Τζουμάκας το είχε θέσει πολύ σωστά: Περάσαμε την 1η τετραετία για να φέρουμε τον σοσιαλισμό, την 2η για να γαμήσουμε και την 3η για να πάμε φυλακή.


Κάπως έτσι κυλούσαν οι δεκαετίες της μεταπολίτευσης με τα ιλουστρασιόν εξώφυλλα, τους άνδρες και τις βίζιτες της χρονιάς. 


Αυτή εδώ η Ψωροκώσταινα έβγαζε κάθε χρόνο τον Ανδρα της Χρονιάς που υποτίθεται ότι ήταν σούπερ ντούπερ επιχειρηματίας ή γυαλιστερός δημοσιογράφος που στην συνέχεια όταν έφυγε η μπογιά συνειδητοποιούσες ότι... 
δεν ήταν παρά ένα θαλασσοδανεισμένο λαμόγιο του κερατά.


Και να που τώρα έφτασε η ώρα της πληρωμής και οι τραπεζίτες για να μην πάνε οι ίδιοι φυλακή είναι αναγκασμένοι να κυνηγάνε ένα μετά το άλλο τα λαμόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: