"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Η τελευταία ζαριά των εθνικών μας τσαρλατάνων



Η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και από φθινόπωρο κάθε Κυριακή είναι πιθανώς εκλογική. Any given Sunday, που έλεγε κι ο Αλ Πατσίνο.

 
Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση δεν έχει μυστικά. Επιθυμούν εκλογές το φθινόπωρο 2018 έχοντας ολοκληρώσει το Μνημόνιο δύο, τρεις μήνες νωρίτερα.

 
Για να το πετύχουν όμως χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις.
Πρώτον, να βγουν την άνοιξη του 2018 στις αγορές με σχετική επιτυχία. Διαφορετικά πάμε σε 4ο Μνημόνιο και προφανώς δεν κάνεις εκλογές με ένα 4ο Μνημόνιο στην πλάτη σου.
Δεύτερον, για να βγουν στις αγορές θα πρέπει το 3ο Μνημόνιο να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ή έστω να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.
Τρίτον, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, κάτι που καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν έχει επιτύχει έως τώρα. Ηδη οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τους δεκατέσσερις μήνες.  

Με άλλα λόγια, το ιδανικό σενάριο προϋποθέτει καθαρές και ευθύγραμμες οικονομικές εξελίξεις. Κάτι δηλαδή σαν το τζακπότ στο Λόττο.
Κατά την προσφιλή της συνήθεια, η κυβέρνηση χειρίζεται τα οικονομικά δεδομένα με πολιτικούς τακτικισμούς. Και θα πάρει τις αποφάσεις της όταν δει «πού πάει το πράγμα». Μετά το καλοκαίρι.

Αν πιάσει το κόλπο θα καβατζάρει το 2018. 
Αν όχι, δεν θα κάνει παρέλαση.  
Προς το παρόν κόβει απλώς κοστούμι στον Μητσοτάκη. Προσπαθεί να μεταθέσει όσες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μπορεί για μετά τις εκλογές.
Συμφώνησε 1,8 δισ. ευρώ μειώσεις συντάξεων αλλά από 1/1/2019.
Συμφώνησε 1,8 δισ. περικοπές στο αφορολόγητο από 1/1/2020. Δέχτηκε όμως να τις φέρει έναν χρόνο νωρίτερα αν παραστεί ανάγκη, δηλαδή την 1/1/2019. Τι τους νοιάζει; Σάμπως αυτοί θα είναι κυβέρνηση;
Προσπαθεί τώρα να εντάξει την πιθανή απόκλιση από τον στόχο του 2018 στη διαδικασία του «κόφτη», ο οποίος ενεργοποιείται τον Απρίλιο 2019. Υπενθυμίζω ότι ο στόχος είναι πλεόνασμα 3,5% και η πρόβλεψη του ΔΝΤ 2%.

Για το 2017, αντιθέτως, δεν προβλέπονται μεγάλες αποκλίσεις αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αλλωστε και μόνο 500-600 εκατομμύρια να χρειαστούν τέλη του 2017 ή έστω με τον κόφτη του Απριλίου 2018 δεν είναι απλή υπόθεση.

Αν ευοδωθούν οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό 2018 μπορεί να είναι καθαρό από μέτρα αλλά η ελληνική κοινωνία (και η νέα κυβέρνηση...) θα υποστούν απομύζηση 5,5-6 δισ. μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019. Με το καλημέρα!
Είναι η τελευταία ζαριά της κυβέρνησης. Θα της βγει;
Κατ' αρχήν πρέπει να συμφωνήσουν οι δανειστές ότι είναι Χριστούγεννα και θέλουν να κάνουν ένα δώρο στον Τσίπρα. 
Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζονται...

 αρκετές πολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη.

Υστερα θα πρέπει να αποδειχθούν πραγματικά ευθύγραμμες οι οικονομικές εξελίξεις.
Και τέλος, θα πρέπει να μην ανέβει στα κάγκελα ο Μητσοτάκης να καταγγείλει το κοστούμι που του ράβουν.
Υπενθυμίζω ότι το 3ο Μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Ιούλιο 2018 και ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να τον υποχρεώσει να σεβαστεί δεσμεύσεις πέραν και εκτός Μνημονίου. Τις οποίες άλλοι διαπραγματεύτηκαν και άλλοι συμφώνησαν για πάρτη του - και μάλιστα χωρίς χρήματα.

Οι κουβέντες ότι «οι συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα» ισχύουν στο μέτρο που οι συμφωνίες δεν είναι καταχρηστικές και τις αποδέχονται εκείνοι που κυβερνούν.
Διαφορετικά πώς θα υποχρεώσεις τον σεβασμό τους χωρίς την πίεση του προγράμματος και της δόσης;
Αυτό, υποθέτω, το γνωρίζουν πρώτοι οι δανειστές.

Ως εκ τούτου, πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν σε συμφωνίες εκτός προγράμματος που θα υπερβαίνουν τον εκλογικό ορίζοντα χωρίς την αποδοχή της αντιπολίτευσης.
Και η οποία προφανώς δύσκολα θα τις αποδεχθεί για να κάνει το χατίρι της κυβέρνησης.
Αν και την κουταμάρα την έχουν έτοιμη στο τσεπάκι τους - όπως το καλοκαίρι του 2015...
 

Δύσκολο δίλημμα

 
Τι είναι ο Κουρουμπλής; Χυδαίος (όπως λέει ο Μητσοτάκης) ή ξεφτιλισμένος (όπως υποστηρίζει η Ντόρα);
 
Δύσκολο δίλημμα
Ξέρετε γιατί; 
Επειδή όταν το 1993 έπεσε η ΝΔ, εκείνος που ανέλαβε γενικός γραμματέας Πρόνοιας ήταν ο... Κουρουμπλής.

 
Αν λοιπόν υπήρχαν σκιές για το κέντρο αποκατάστασης που ήθελε να φτιάξει η Μαρίκα Μητσοτάκη, ο Κουρουμπλής ήταν αρμόδιος να τις διερευνήσει.
 

Το θυμήθηκε 23 χρόνια αργότερα και με 15 μονάδες υστέρηση στις δημοσκοπήσεις.
 
Και επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν φτιάχνουν εύκολα, είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα θυμηθεί συντόμως πως ο Μητσοτάκης (εκτός από μητέρα και σύζυγο) έχει και δύο κόρες.

 
Μια χαρά κορίτσια φαίνονται αλλά δεν ξέρεις ποτέ με τα παιδιά των νεοφιλελευθέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: