"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Είναι στις Πρέσπες η Ατλαντίδα;



Η χαμένη Ατλαντίδα είναι βυθισμένη στη Μεγάλη Πρέσπα. Δεν πρόκειται, απλώς, για πληροφορία. Υπάρχει προφητεία γέροντα εγκεκριμένου από τους ΑΝΕΛ. Και ποιος, αλήθεια, ανάμεσά μας δεν γνωρίζει τον αρχαίο πολιτισμό της Κοζάνης; Στην ακμή του, ανέδειξε σπουδαίες μορφές της τέχνης, όπως τους προγόνους του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, του Ιεροκλή Στολτίδη και του Λιάκου του Ατματζίδη, του σπουδαίου αυτού γκολκίπερ.

Στο γόνιμα, για ιδέες και δημιουργία, χώματα της Δυτικής Μακεδονίας άκμασε ένας από τους πιο σπουδαίους και συνάμα πιο «διακριτικούς» πολιτισμούς της κλασσικής αρχαιότητας. Αν μη τι άλλο, η Βεργίνα και οι αρχαίες Αιγές, η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι (με τον καινούργιο δρόμο) δύο βήματα από την Κοζάνη.





Είναι, λοιπόν, και θεμιτή και λογική επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού να προσλάβει 319 αρχαιολόγους, με οκτάμηνες συμβάσεις, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα. Αν σκάβουν και οι 319 επί οκτώ μήνες, όλο και κάτι θα προλάβουν για να αναδείξουν. Διότι, όπως κακώς κατηγορούν αρκετοί την κυβέρνηση, δεν προτάσσουμε μόνο το μυστρί. Υπάρχει και αρχαιολογική σκαπάνη.



Προσέξτε, όμως, τι έχει συμβεί: αυτοί οι 319 αρχαιολόγοι εντάσσονται σε ένα συνολικό «πακέτο» 2.338 συμβασιούχων που προσλαμβάνονται δια πάσης φύσεως αρχαιολογικές εργασίες. Δεν είναι ο πολιτισμός η βαριά μας βιομηχανία; Ε, για αυτό και οι προσλήψεις γίνονται με τέχνη. Οι συμβάσεις θα ανανεώνονται μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Και μετά, όταν ο επόμενος δεν τις ανανεώσει, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν καταλήψεις ως «απολυμένοι».



Εντάξει, αλλά λεφτά έχουμε;  


Πώς δεν έχουμε! Το κόστος τους θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ, αυτή που «ξεπουλάει ο Μητσοτάκης», όπως γράφει η «Αυγή», σε ένα πρωτοσέλιδο που ήρθε στα περίπτερα μέσα από ένα ταξίδι στο μέλλον.  


Και γιατί, παρακαλώ, το κόστος τους επιβαρύνει τη ΔΕΗ; 


Πρώτον επειδή δεν μπορεί να επιβαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού καθώς εκεί υπάρχει έλεγχος των δανειστών.  


Δεύτερον, επειδή... 
είναι μία ακόμα ευκαιρία για να αποτελειώσουμε τη ΔΕΗ και να μην ξεπουληθεί στα συμφέροντα. Ποιος μεγαλοκαρχαρίας θα έρθει να την παραλάβει χρεοκοπημένη και με 319 αρχαιολόγους;



Στο υπουργείο Πολιτισμού τονίζουν  ότι στόχος των μαζικών αυτών προσλήψεων είναι να δουλεύουν τα συνεργεία παράλληλα προκειμένου να κερδίζουν χρόνο και το έργο να ολοκληρώνεται ταχύτερα. Υποστηρίζουν, δε, ότι στα πεδία λιγνίτη της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί και διασωθεί πολύ σημαντικές προϊστορικές αρχαιότητες.  


Α, εντάξει τότε, αφού υπάρχουν προϊστορικές αρχαιότητες, ας τις αναδείξουμε. Σε λίγο θα τις χρησιμοποιούμε και ως μέτρο σύγκρισης με την κατάστασή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: