"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΑΛΛΙΑ: Φίλοι Γάλλοι ΠΡΟΣΟΧΗ! (Please Be Careful, France)

Editorial του Bloomberg View


Τέσσερις υποψήφιοι έχουν ρεαλιστική πιθανότητα να περάσουν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα λάβει χώρα την Κυριακή. 


Αν όμως οι ψηφοφόροι δεν είναι προσεκτικοί, μπορεί να καταλήξουν χωρίς καμία επιλογή.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δύο από τους υποψηφίους – η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen και ο μαχητής της αριστερής πτέρυγας Jean-Luc Melenchon- προτείνουν πλατφόρμες τόσο ακραίες, που το αποσταθεροποιητικό τους αποτέλεσμα στη γαλλική οικονομία και την Ευρώπη θα είναι δύσκολο να υπερκεραστεί.


Η Le Pen θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ, να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες και να θεσπίσει ένα πρόγραμμα "οικονομικού πατριωτισμού" που θα περιλαμβάνει έναν ισχυρό φόρο για τα ξένα προϊόντα και τους εργαζόμενους.


Ο Melenchon ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη, εργασιακή εβδομάδα 32 ωρών και ένα αποτελεσματικό πλαφόν στους μισθούς. Α, προτείνει επίσης την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ. 


Και οι δύο έχουν βρει νέους τρόπους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ιδιαίτερα τους δυσαρεστημένους, εν μέρει μέσω έξυπνων εκστρατειών στα social media.


Οι ψηφοφόροι αξίζουν κάτι καλύτερο από μια επιλογή μεταξύ αυτών των δύο. Ακόμη και αν ένα παραδοσιακό κόμμα κερδίσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μία προεδρία Le Pen ή μία προεδρία Melenchon θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια τάξη, δεδομένης της σημασίας της Γαλλίας για την ΕΕ και του σχεδόν καθολικού ελέγχου που έχει ο Πρόεδρος της Γαλλίας επί της εξωτερικής πολιτικής.


Οι άλλοι δύο υποψήφιοι πλασάρουν το στυλ του ουτσάιντερ με πιο κεντρώες πολιτικές:



Ο Emmanuel Macron, ο πρώην υπουργός Οικονομίας υπό τον Francois Hollande που υποτίθεται ότι έχει το προβάδισμα , άφησε την κυβέρνηση για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα. Έχει να προσφέρει από κάτι σε όλους, αλλά γενικά είναι φίλος των επιχειρήσεων και κοινωνικά προοδευτικός. 


Ο Francois Fillon, η απρόσμενη επιλογή του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γαλλίας, ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς και τη μικρότερη παρέμβαση του κράτους. Με την υποψηφιότητά του, ωστόσο, να υπονομεύεται από μια έρευνα σχετικά με τη χρήση κρατικών κονδυλίων για το διορισμό μελών της οικογένειας του, δεν είχε πολλές ευκαιρίες να μιλήσει για το πρόγραμμά του.


Η διαδικασία της γαλλικής ψηφοφορίας των δύο σταδίων έχει γενικά χρησιμεύσει ως μια μετριοπαθής επιρροή


Στον πρώτο γύρο, λένε οι Γάλλοι, ο λαός ψηφίζει με την καρδιά του. 


Στον δεύτερο, ψηφίζει με το μυαλό του. 


Είναι μια παράδοση που ίσως θελήσουν να αναθεωρήσουν φέτος. Ό,τι κι αν συμβεί την Κυριακή, οι Γάλλοι ψηφοφόροι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν μια πραγματική επιλογή στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: