"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: «Δεν υπάρχει Ευρώπη και είναι αδύνατο να υπάρξει στις ισορροπίες που συνεπάγεται η νέα παγκόσμια τάξη (...) Δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ευρώπη ούτε τις διευρύνσεις της...!!!» - Αντιευρωπαϊκό παραλήρημα από τον οικονομικό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν!


«Δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ευρώπη ούτε τις διευρύνσεις της, είτε στην υλική είτε στην ηθική τους διάσταση, που μπορούν να αποδειχθούν ένα αχρείαστο βάρος για εμάς». Η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περάσει απαρατήρητη εάν δεν προερχόταν από έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε καίρια θέση.

Πρόκειται για τον Γιγκίτ Μπουλούτ, οικονομικό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυριολεκτικά «ξεσπάθωσε» κατά της Ευρώπης και της Ε.Ε. σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα Star, στις 9 Απριλίου.

«Δεν υπάρχει Ευρώπη και είναι αδύνατο να υπάρξει στις ισορροπίες που συνεπάγεται η νέα παγκόσμια τάξη. Το γράφω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, στη νέα αυτη ισορροπία, η Δύση αντιπροσωπεύεται μόνο από την Αμερική», έγραψε επίσης ο Μπουλούτ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του δίπλα στον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2013.

Μέχρι σήμερα δε, έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικά πιστός σύμμαχος -για του λόγου το αληθές, στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που γίνονταν πέρυσι με αφορμή το πάρκο Γκεζί, είχε ισχυριστεί ότι ξένες δυνάμεις επιχειρούν να «σκοτώσουν τον Ερντογάν με τηλεχειρισμό»! Άνετα, λοιπόν, μπορεί καθένας να συμπεράνει ότι δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις που ξεφεύγουν από την επίσημη γραμμή. Πολύ πιθανότερο είναι ότι Μπουλούτ παίζει τον ρόλο του «λαγού» για λογαριασμό του Τούρκου πρωθυπουργού, προαναγγέλλοντας μια συνολικότερη κρίση στις ήδη «ψυχρές» σχέσεις της Άγκυρας με την Ε.Ε. και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλωστε, όπως επίσης σημειώνει στο άρθρο του, η Τουρκία «χρησιμοποιήθηκε από την Ευρώπη» επί χρόνια, ενώ «ταπεινώθηκε και απαξιώθηκε» όλα αυτά τα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περίπου κατεύθυνση κινείται και η συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Europolitics ο Αγάν Καγιά, επικεφαλής του ινστιτούτου Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Ιστανμπούλ. «Παύση των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων, αυτό ακριβώς επιθυμεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», γράφει ο Καγιά, σημειώνοντας ότι «ο Ερντογάν δεν υπήρξε ποτέ εκ πεποιθήσεως φιλοευρωπαίος». Ισχυρίζεται δε ότι με το σενάριο αυτό συμφωνούν και αρκετοί στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, ενώ εκτιμά πως σύντομα το ΑΚΡ θα υιοθετήσει ακραία εθνικιστικό λόγο, προβάλλοντας το επιχείρημα «δείτε, οι Ευρωπαίοι δεν μας αντιμετώπισαν ποτέ σοβαρά».
 
Επιπτώσεις και στο Κυπριακό
Την εκτίμηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν θα πάψει ποτέ να έχει ανάγκη το ρωσικό αέριο, όμως μπορούν ταυτόχρονα να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές», μία από τις οποίες θεωρεί προφανώς τα κοιτάσματα της χώρας του. Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα στο περιοδικό Europolitics, με τίτλο «Πέντε κίνδυνοι σύγκρουσης Τουρκίας - Ε.Ε.», ο ένας από αυτούς εντοπίζεται στο Κυπριακό, όπου ο ρόλος της Άγκυρας είναι καθοριστικός. 

Ωστόσο, εάν όντως η Τουρκία στραφεί κατά της Ε.Ε., αυτό ενδεχομένως περιπλέξει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: