"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Φιλανθρωπία ΑΕ» από Μπιλάλ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δηλώσει πως στην πραγματικότητα οι «εχθροί» του «στοχοποιούν εκείνον μέσω του γιου του». Στη φωτογραφία, ο Ερντογάν με τον γιο του, Μπιλάλ    Tης ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Εκατό εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια είχε λάβει την τετραετία από το 2008 έως το 2014 το φιλανθρωπικό ίδρυμα Turgev στου οποίου το διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, και το οποίο έχει εμπλακεί στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η ίδια η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του αντιπροέδρου της Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση που είχε θέσει το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

Σύμφωνα με τον Αρίντς, οι εισφορές από το κράτος για το ίδρυμα, το οποίο προχωρά στην ανέγερση και τη διαχείριση φοιτητικών εστιών, έφθασαν τα 14 εκατομμύρια δολάρια.

Αρνήθηκε πάντως να δώσει στη δημοσιότητα, όπως το απαίτησε η αντιπολίτευση, τα ονόματα των δωρητών, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Χουσεΐν Τσελίκ, υποβάθμισε το ποσό των δωρεών, λέγοντας πως παρόμοια ποσά λαμβάνουν όλα τα μεγάλα φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας, ενώ διατύπωσε και την άποψη πως είναι «άδικο να ταυτίζονται οι δωρεές με τη διαφθορά».

Ο πρωθυπουργός, επίσης, έχει επανειλημμένως δηλώσει πως στην πραγματικότητα οι «εχθροί» του «στοχοποιούν εκείνον μέσω του γιου του».

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ερευνούσαν το σκάνδαλο διαφθοράς και οι οποίοι έχουν πλέον αποπεμφθεί, ο Μπιλάλ Ερντογάν φερόταν να χρησιμοποιούσε φιλανθρωπικές δραστηριότητες ως κάλυψη για καταχρήσεις και δωροδοκίες.

Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομά του ήταν όταν έγινε γνωστό πως στο Turgev, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχει και η κόρη του Ερντογάν, Εζρά, έγινε δωρεά ύψους 200 εκατ. τούρκικων λιρών από την εταιρεία «Royal Protocol», η οποία φέρεται να σχετίζεται με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν Αλ Καντί, που είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα.

Επίσης, ο Μπιλάλ φέρεται αναμεμειγμένος στην υπόθεση κατασκευής κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία δόθηκε παράνομα οικοδομική άδεια. Ενα απ' αυτά τα κτίρια παραχωρήθηκε δωρεάν για 25 χρόνια στο ίδρυμα Τουργκέβ.

Στο μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό παραμένει τεταμένο. Μετά την επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές που δέχτηκε εντός της Βουλής ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρωθυπουργού: «Οπως ακριβώς δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, ούτε η φωτιά δεν γίνεται να μετατραπεί σε νερό, έτσι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος» είπε μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Οποιος στοίβαξε δολάρια σε επαύλεις, καταχράστηκε δημόσια γη και κατέστρεψε την αξιοπιστία του συζητώντας πώς θα εξαφανίσει τα χαρτονομίσματα από το σπίτι του, δεν κάνει για πρόεδρος» συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Οποιος επιτίθεται συστηματικά στη νομιμότητα, ξεφεύγει από τη δικαιοσύνη και υπερασπίζεται κλέφτες και απατεώνες που έχουν δωροδοκηθεί, δεν κάνει για πρόεδρος. Οποιοσδήποτε Τούρκος πολίτης μπορεί να γίνει πρόεδρος, αλλά όχι ο Ερντογάν».

Ο πρωθυπουργός πάντως απτόητος συνεχίζει με την ατζέντα του εν όψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών, για τις οποίες είχε χτες μία πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Γκιουλ καθώς αναμένεται μέχρι τον Μάιο να οριστικοποιηθεί ποιος θα διεκδικήσει τι.

Μέχρι τότε, ο Ερντογάν προωθεί το νομοσχέδιο για ενίσχυση της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, το οποίο και συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο δίνει στη MIT μεγαλύτερο εύρος παρακολουθήσεων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό όπως και αμνηστία για τους τοπ πράκτορες.


Επίσης, το YouTube παραμένει μπλοκαρισμένο παρά τις δικαστικές εντολές για την άμεση επαναλειτουργία του. «Το μέτρο αποκλεισμού της πρόσβασης στον ιστότοπο youtube.com παραμένει σε ισχύ», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών, BTΚ.

Η απαγόρευση στο YouTube είχε επιβληθεί στις 27 Μαρτίου μετά τη δημοσιοποίηση απόρρητων συνομιλιών σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «βρώμικη εκστρατεία» με στόχο την ανατροπή του, ενώ πριν τις εκλογές υπήρχαν διαρροές ηχογραφημένων συνομιλιών που αποκάλυπταν διαφθορά στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: