"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Στον αστερισμό της πόλωσης

Στον αστερισμό της πόλωσης εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία,  μετά τις δημοτικές εκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και προσωπικά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός «με τρόπο δικτατορικό απείλησε τη δημοκρατία, το δίκαιο και τις κοινωνικές ομάδες» δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) αναφερόμενος στην ομιλία που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τα μεσάνυχτα για την εκλογική νίκη του κόμματός του.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως ο Ερντογάν «επιχειρεί να αναδιαμορφώσει» κατά το δοκούν «την Τουρκία, αλλά και την αντιπολίτευση» και τόνισε: «Φαίνεται πως χρειάζεται μια αντιπολίτευση στα μέτρα του, μια αντιπολίτευση που θα λέει ναι σε κάθε θέλημά του».

«Θα δείτε ότι η καταπίεση θα αυξηθεί μετά την 31η Μαρτίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου και ερωτηθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να θέσει ο Ερντογάν υποψηφιότητα στις εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε «δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας ένας κλέφτης που ληστεύει το κράτος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του από τη θέση του αρχηγού του ΡΛΚ, ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σε δήλωσή του προς την εφημερίδα «Χουριέτ» ο Κιλιτσντάρογλου είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία» το εκλογικό αποτέλεσμα για λογαριασμό του κόμματός του. Σημείωσε ότι το κόμμα του απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ότι «αυτό δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα, αλλά προϋποθέτει μια διαδικασία». «Θα πρέπει να το εξετάσουμε αυτό», είπε.

Το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει διεργασίες εντός του ΡΛΚ είναι ένα ερώτημα που συζητείται από το πρωί στην Τουρκία. Το βασικό όνομα το οποίο συζητείται εδώ και καιρό ως ο ενδεχόμενος αντικαταστάτης του Κιλιτσντάρογλου είναι ο Μουσταφά Σαρίγκιουλ, ο ηττημένος υποψήφιος του κόμματος για τη δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης.

Ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα σήμερα ο Σαρίγκιουλ προκάλεσε εντυπώσεις αφού μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «στις χτεσινές εκλογές το κόμμα μας συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη». Σημειώνεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2009 υποψήφιος του ΡΛΚ για το δήμο Κωνσταντινούπολης ήταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είχε συγκεντρώσει ποσοστό 36,9%. Το ποσοστό του Σαρίγκιουλ στις χτεσινές εκλογές ήταν 40,0%.

Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στην ψηφοφορία για την ανάδειξη δημάρχων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται με 45,6% (42,2% στις δημοτικές εκλογές του 2009) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,8% (32,4%) το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 17,7% (12,4) και τα δύο κουρδικά κόμματα (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) με 6,5% (4,3).

Ως προς τα αποτελέσματα για την ανάδειξη νομαρχιακών συμβουλίων η κατάσταση έχει ως εξής: ΚΔΑ 43,3% (38,4), ΡΛΚ 27,9 (23,1), ΚΕΔ 15,2 (15,9), Κούρδοι 5,0 (5,7). Τα ποσοστά αυτά θεωρείται στην Τουρκία ότι αντιστοιχούν σε αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: