"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: H Turkish Airlines έτοιμη για "γάμο" με την Lufthsansa !

Εναν νέο αεροπορικό γίγαντα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthsansa και ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines (THY), που βρίσκονται σε συνομιλίες προκειμένου να προχωρήσουν σε συγχώνευση.
 
Η Lufthansa, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, «βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την TΗΥ, προκειμένου να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο εταιρειών», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού αερομεταφορέα Κλάους Βάλτερ.
 
Η ιδέα να έρθουν πιο κοντά Lufthansa και THY φαίνεται να προήλθε από τη Γερμανία και την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ μού πρότεινε να μπουν Lufthansa και Τουρκικές Αερογραμμές υπό κοινή διαχείριση και είπα εντάξει», αποκάλυψε μόλις το περασμένο Σάββατο ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο η Lufthansa όσο και οι THY είναι μέλη της μεγάλης αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά εδώ και αρκετό καιρό, ενώ διαθέτουν πλέον από κοινού και μια αεροπορική εταιρεία τσάρτερ, την SunExpress (κατέχουν η καθεμία το 50% της εταιρείας), η οποία έχει ως βάση της το αεροδρόμιο της Αττάλειας. Από το περασμένο καλοκαίρι η SunExpress λειτουργεί με έναν στόλο 28 αεροσκαφών τύπου Boeing 737-800, συνολικής χωρητικότητας 5.292 θέσεων.
 
Η σχεδιαζόμενη από την τουρκική κυβέρνηση μείωση της συμμετοχής της στις Τουρκικές Αερογραμμές θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για να εξαγοράσει η Lufthansa ποσοστό της τουρκικής εταιρείας. Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να κατέχει το 49,12% στην THY, ενώ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι σκοπεύει να μειώσει το ποσοστό της. Οπως αναφέρουν αεροπορικές πηγές, μια πιθανή συγχώνευση με την THY θα σήμαινε για τη Lufthansa «σημαντική επέκταση και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά της Μέσης Ανατολής». Οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν ήδη καταστεί διεθνώς ο όγδοος ταχύτερα αναπτυσσόμενος αερομεταφορέας στον κόσμο, με βάση τα σημερινά στοιχεία των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων και βρίσκονται πιο μπροστά από την Catar Airways και την Etihad, αλλά πίσω από την Εmirates.
 
Από την άλλη πλευρά, η Lufthansa είναι ήδη ο μεγαλύτερος διεθνής αερομεταφορέας και ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές συμμαχίες, της Star Alliance. Στη συγκεκριμένη συμμαχία μετέχουν και οι Τουρκικές Αερογραμμές που είναι σήμερα η 19η μεγαλύτερη εταιρεία της ομάδας, όπως και η ελληνική Aegean Airlines.
 
Σε περίπτωση συγχώνευσης της Lufthansa με τις Τουρκικές Αερογραμμές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα προέκυπτε η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο μετά την Delta Air Lines, η οποία θα είχε τη δυνατότητα να διαθέτει σε εβδομαδιαία βάση περίπου 3,8 εκατομμύρια θέσεις, έναντι 3,9 εκατ. θέσεων της Delta. Ομως, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής εταιρείας (η επιβατική κίνηση και οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις έχουν αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια), δεν θα ήταν έκπληξη το δίδυμο Lufthansa - THY να βρεθεί μπροστά και από τη Delta.

Παρά το γεγονός ότι το 2010 η Lufthansa είχε φλερτάρει με την Etihad, ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας αντιστάθηκαν και προτίμησαν να βασιστούν στη δύναμή της στην εγχώρια αγορά καθώς και στη δύναμη της συμμαχίας της Star Alliance της οποίας ηγείται. Αυτή η στάση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Μόλις πρόσφατα (31 Οκτωβρίου) ο πρόεδρος του γκρουπ της Lufthansa Κριστόφ Φρανζ στη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2012 δήλωσε με έμφαση ότι η εταιρεία «έχει τη Star Alliance, τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αεροπορική συμμαχία, η οποία προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας και ξένοιαστο ταξίδι». 
 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: