"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: To αδιαφανές αριστερό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Κράλογλου

Πληρώνουμε ακόμη τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό του Α. Παπανδρέου.
Πληρώνουμε το παραμύθι του Κ. Καραμανλή ότι θα ξανάχτιζε το κράτος. Πληρώνουμε την δουλική πολιτική του Γ. Παπανδρέου στους δανειστές. Πληρώνουμε την υποκατάσταση της σημερινής κυβέρνησης από την Τρόικα. Δεν θα αντέξουμε να πληρώσουμε και τυχόν αριστερό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος, προσωπικά, να μας εξηγήσει από τώρα που πράγματι θέλει να μας πάει. 


Την υποχρέωση αυτή του την επιβάλλει αφενός η δήλωσή του
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» και αφετέρου το κλίμα που δημιουργούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Εάν δεν μας εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια την πολιτική του μας δίνει, ο ίδιος, το δικαίωμα να πιστέψουμε ότι η δήλωσή του «είμαστε έτοιμοι» δεν είναι ειλικρινής για δύο λόγους. 


Πρώτον γιατί ούτε ο ίδιος ήταν δυνατόν να πιστέψει ότι από την μία ημέρα στην άλλη (τόσο μετρούν τα τρία χρόνια όταν μιλάμε για εκλογές) βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ενώ τον κάλεσαν να κυβερνήσει 28 Έλληνες από τους 100 που ψήφισαν. Βεβαίως τον κάλεσε ο λαός. Αλλά ξαφνικά και, κυρίως, απρόσμενα για τον κ. Τσίπρα... 


Δεύτερον γιατί οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οι αλαλούμ κατευθύνσεις που δίνουν δεν επιτρέπουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στον κ. Τσίπρα να πείσει τον λαό ότι είναι η τελική λύση. Πείθει ίσως ένα 4-5% που είναι η φανατική βάση του.
Αλλά ούτε αυτούς που προσκολλήθηκαν την τριετία ούτε όσους τον παρακολουθούμε.

Εκτός και εάν φθάσαμε σε έσχατο σημείο απελπισίας και όπως οι απελπισμένοι όλου του πλανήτη θα πούμε και εμείς «Στο κάτω-κάτω βρε παιδιά τι έχουμε άλλο να χάσουμε». 


Είναι βεβαίως χρέος όλων των πολιτικών αλλά κυρίως του διεκδικητή της εξουσίας κ. Τσίπρα να μας δείξουν αν όντως υπάρχει δρόμος να βαδίσουμε μετά την λαίλαπα των μέτρων που έρχεται και το πλήρες στέγνωμα της αγοράς από την ανυπαρξία τζίρου και ρευστού που επιδεινώθηκε και με τα κρατικά φέσια των περίπου 10 δισ. ευρώ. 


Η δήλωση του κ. Α. Σαμαρά «Με τα μέτρα περνάμε τον τελευταίο κάβο» δεν μπορεί να μας καλύψει.


Ποιόν τελευταίο κάβο; Και τι υπάρχει πίσω από τον κάβο; Απέραντο πέλαγος που θα πρέπει να κολυμπήσουμε; 


Το 1981 και παρά την προηγούμενη σοσιαλμανία είχαν μείνει λεφτά στον κρατικό κορβανά.
Και εμείς αδιαφορώντας ότι είναι δικά μας λεφτά δυστυχώς επιτρέψαμε στον Α. Παπανδρέου να κάνει τα τριτοκοσμικά πειράματά του για την δήθεν αλλαγή...

Για τον ίδιο λόγο καταντήσαμε και το 1 ευρώ του κ. Σημίτη ισοδύναμο της δραχμούλας..
. Ο κορβανάς είχε ακόμη λεφτά για σπατάλες.

Το 2004 νομίζαμε ότι είχαμε ακόμη λεφτά για να τα εμπιστευθούμε τον κ. Κ. Καραμανλή να μας ξαναχτίσει το κράτος... Στην ουσία το συντηρήσαμε και το μεγαλώσαμε...


Το 2009 ο κ. Γ. Παπανδρέου όχι μόνο μας έκρυψε την αλήθεια αλλά παραποίησε και την προοπτική της σημερινής μας κατάντιας.


Πως είναι δυνατόν λοιπόν να τα βγάλουμε πέρα με ένα νέο πείραμα που θα έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση στην χώρα ενός αδιαφανούς σήμερα αριστερού κινήματος; 


Μιας αριστεράς περίεργης ως προς τα πραγματικά της πιστεύω και χωρίς έστω και ένα δείγμα ικανότητας.
Για να μας πάρει έστω από τον κάβο του κ. Σαμαρά... και να μας οδηγήσει σε κάποια στεριά.

Τα μόνα χειροπιαστά στοιχεία που έχουμε μπροστά στην προοπτική να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι:


- Το κράτος που το συντηρούμε και θα το συντηρούμε όχι με τα δανεικά που παίρνουμε αλλά με τους δικούς μας φόρους και με τα χαράτσια θα μείνει όπως έχει και δεν θα μειωθεί σε τίποτε.

- Εάν βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές αναμεμειγμένοι στις ΔΕΚΟ και στις κρατικές Επιχειρήσεις θα χάσουν τα λεφτά τους και θα διωχθούν ως αετονύχηδες...


- Όσες επιχειρήσεις έχουν κέρδη και συντηρούν ακόμη εργαζόμενους θα πληρώσουν τους φόρους που θα κρίνει η τότε κυβέρνηση. Άρα αυτά που ισχύουν σήμερα, στην φορολογική πολιτική, θα ανατραπούν.


- Οι πλούσιοι και οι καταθέτες (τα όρια των οποίων θα προσδιοριστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα κληθούν να πληρώσουν πέρα από το τι πληρώνουν σήμερα ως χαράτσια και ως περικοπές στο εισόδημά τους.


Οι καταθέσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη που ακόμη δεν την έχουμε καθορίσει. 


Το νόμισμα δεν είναι φετίχ και άρα δεν πρέπει να μας απασχολεί. Και το χρέος μπορούμε να μην το πληρώνουμε αν δεν θέλουμε. 


Εάν πράγματι όλα αυτά αποτελούν βασικές θέσεις και άρα πειράματα του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή μιας αριστερής πολιτικής που επιθυμούν ορισμένοι μόνο και μόνο γιατί θέλουν να δούνε τα παιδικά τους όνειρα να γίνονται πράξη το πράγμα αλλάζει. 


Γιατί τώρα δεν έχουμε άλλα λεφτά να δώσουμε για πειράματα. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε και άλλους κρατικοδίαιτους.

Μας τα πήραν οι προηγούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: