"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΡΑΗΛ: Η Μοσάντ πίσω από τον φόνο του Αμπού Τζιχάντ

Καθώς η έρευνα για το εάν ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε δηλητηριασμένος με πολώνιο, το Ισραήλ για πρώτη φορά παραδέχεται ότι οι μυστικές του υπηρεσίες ήταν πίσω από τη δολοφονία του δεξιού χεριού του Αραφάτ και Νο2 της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Αμπού Τζιχάντ.

Ο Χαλίλ Αλ Βαζίρ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε δολοφονηθεί από αγνώστους το 1988 στην Τυνησία, όμως η ταυτότητα των εκτελεστών του αποκαλύφθηκε χθες από την ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρει ότι επικεφαλής της επιχείρησης της Μοσάντ εναντίον του Αμπού Τζιχάντ ήταν ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, ο Ναχούμ Λεβ, ο οποίος ήταν και αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στον ηγέτη της Ιντιφάντα. Μάλιστα, η εφημερίδα παρουσίασε και συνέντευξη του Λεβ, η οποία είχε κρατηθεί στο αρχείο από το 2000 για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Οι ομάδα των 26 Ισραηλινών κομάντο αποβιβάστηκαν το 1988 στην Τυνησία με φουσκωτά σκάφη. Ο Λεβ μαζί με άλλο ένα μέλος της αποστολής δολοφονίας πλησίασαν το σπίτι στο οποίο διέμενε ο Τζιχάντ στην Τύνιδα, μεταμφιεσμένοι σε ζευγάρι που κρατούσε ένα κουτί με σοκολατάκια. Εκεί μέσα είχαν κρυμμένο το πιστόλι με τον σιγαστήρα. Πρώτα σκότωσαν τους φρουρούς και μετά εισέβαλαν στο σπίτι όπου δολοφόνησαν τον Αμπού Τζιχάντ.

Σημειώνεται ότι πρωθυπουργός του Ισραήλ την περίοδο εκείνη ήταν ο Γιτζάκ Σαμίρ και υπουργός Αμυνας ο Γιτζάκ Ράμπιν.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: