"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: H χώρα-πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ξανά (Ο Αlexis στέλνει σπευσμένα Λαφαζάνη, Στρατούλη και Δραγασάκη να δώσουν τα οικονομικά "φώτα" τους στην Κριστίνα Φερνάντες...)

Αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της φέρνει την Αργεντινή απόφαση εφετείου των ΗΠΑ, που την υποχρεώνει είτε να πληρώσει τους ομολογιούχους οι οποίοι έμειναν εκτός στην αναδιάρθρωση χρέους του 2005 και του 2010, είτε να χρεοκοπήσει ξανά

Οπως παραδέχονται οι αναλυτές, η απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή «πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο της Αργεντινής». Το εφετείο απεφάνθη ότι δικαιούνται ίσης μεταχείρισης οι κάτοχοι των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2005 και το 2010 και οι λεγόμενοι holdouts, εκείνοι που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά πληρωμή της ονομαστικής αξίας στο ακέραιο

Αν το Μπουένος Αϊρες υποχρεωθεί να πληρώσει και τους holdouts, κινδυνεύει να μην επαρκέσουν τα χρήματα για να πληρώσει τους κατόχους των νέων ομολόγων και να καταλήξει σε τεχνητή χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ερνάν Λορενσίνο, αποκλείει κατηγορηματικά διακανονισμό με τα επιθετικά αμερικανικά «vulture funds» που αγόρασαν ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση έως και για 15 σεντς στο δολάριο και απαιτούν εξόφληση στο ακέραιο. 

Η Αργεντινή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό επιχείρημα. Μεταξύ αυτών, ότι απαγορεύεται να κάνει στους holdouts καλύτερη προσφορά από την τότε αναδιάρθρωση, όταν σχεδόν το 93% των αρχικών ομολόγων ανταλλάχθηκαν με νέα. Μπορεί επίσης να υποχρεώσει το Κογκρέσο της να άρει την απαγόρευση πληρωμής των holdouts βάσει του λεγόμενου «lock law», δίνοντας ξανά τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης – την οποία δύσκολα θα αποδεχθούν vulture funds όπως το NML, το οποίο έχει κατάσχει τη φρεγάτα Libertad του πολεμικού ναυτικού της χώρας από τις 2 Οκτωβρίου. 

Ουσιαστικός κίνδυνος χρεοκοπίας δεν υφίσταται πριν από τον Μάρτιο. Ομως, με τη Standard & Poor’s να υποβαθμίζει την Τρίτη τη χώρα και το κόστος δανεισμού της να ξεπερνά και πάλι τις 1.000 μονάδες, η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, θα χρειαστεί να ανασύρει κάθε γνώση της ως δικηγόρου...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: