"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Aφού τις ξεφτίλισαν στο όνομα του κοινωνικού συμφέροντος (αντί να δημοσιοποιήσουν τις φωτοφραφίες των ανεγκέφαλων "πηδηχταράδων") τωρα αποφυλακίζουν τις οροθετικές γυναίκες χωρίς πρόβλεψη για ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης


Δίχως πρόβλεψη για ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης έχουν αποφυλακιστεί και συνεχίζουν να αποφυλακίζονται ανά δύο, οι 26 οροθετικές τοξικομανείς που είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της παράβασης του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους, αντί να τους παρασχεθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ιατρική φροντίδα (οι άνδρες οροθετικοί κρατούμενοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» των φυλακών) ήταν έγκλειστες σε κελιά με πλημμελή καθαριότητα και τρωκτικά.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκομένων Οροθετικών Γυναικών, έγινε γνωστό πως πέντε από τις διωκόμενες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των άρθρων 3, 5, 8 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (απαγόρευση βασανιστηρίων-απάνθρωπης-εξευτελιστικής συμπεριφοράς, δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, δικαίωμα πραγματικής προσφυγής στα εθνικά δικαστήρια).

Στα τέλη Ιουλίου, οι πέντε γυναίκες, μαζί με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ActUp Δράσε Ελλάς, Praksis, Κέντρο Ζωής και Θετική Φωνή, είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία Αθηνών μήνυση για παραβίαση ιατρικού απορρήτου κατά του γιατρού που στις εγκαταστάσεις της ΓΑΔΑ τούς διενήργησε τις εξετάσεις οροθετικότητας, «ανακοινώνοντας κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας τα αποτελέσματα πρώτα στους αστυνομικούς και όχι στις ίδιες», όπως τόνισαν οι νομικοί - μέλη της Πρωτοβουλίας.  

Παράλληλα, στο αρχείο έχει τεθεί αίτηση των διωκομένων προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για ανάκληση της διάταξης δημοσιοποίησης των δεδομένων τους. «Το μόνο που έγινε ήταν ότι “κατέβηκαν” οι φωτογραφίες τους από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας», σύμφωνα με τα μέλη της Πρωτοβουλίας.


Οπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, από τη δικογραφία προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί για τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο σύλληψης των οροθετικών γυναικών, η πλειονότητα των οποίων υποστηρίζει πως είναι τοξικομανείς, εκδίδεται περιστασιακά, ενώ στο σύνολό της δεν γνώριζε πως είναι φορείς του ιού HIV. Το θέμα της ποινικοποίησης των πελατών επανέφερε η κ. Σοφία Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, δικηγόρος και εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: